ANP
NOS NieuwsAangepast

Luchtruim boven gevangenis Vught dicht uit vrees voor vluchtpogingen

Het luchtruim boven de gevangenis in Vught gaat een half jaar dicht uit vrees voor vluchtpogingen. Vanaf komende vrijdag mag er geen laagvliegend burgerluchtverkeer binnen een straal van 3,7 kilometer om de extra beveiligde inrichting (EBI) komen.

De maatregel is genomen vanwege een verhoogd risico op vluchtpogingen, laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten. "En om te bestrijden dat er inlichtingen via luchtfoto's verzameld worden en smokkelwaar via de lucht binnenkomt."

Het ministerie geeft geen details over welke aanwijzingen er zijn voor mogelijk aanstaande vluchtpogingen of verkenningsvluchten. Wel wordt gesteld dat het geen "acuut risico" betreft.

Het nieuws komt op de dag dat er levenslang is geëist tegen Ridouan Taghi en vier medeverdachten in het Marengo-proces. Taghi en een aantal andere verdachten in dit megaproces zitten vast in de extra beveiligde gevangenis in Brabant. Ook bekende criminelen als Willem Holleeder en Mohammed Bouyeri zitten in de EBI.

Uit de EBI is nog nooit iemand ontsnapt. Wat er binnen en buiten de gevangenis speelt, legt NOS op 3 uit in deze video:

De gevangenis waaruit (nog) niemand ontsnapte

Het luchtruimverbod duurt vooralsnog tot 1 januari volgend jaar. Alle civiele luchtvaart, inclusief drones, mag straks niet lager dan 450 meter boven het gevangeniscomplex komen.

De straal van 3700 meter is gemeten vanuit het middelpunt van de gevangenis. Wie het verbod overtreedt, riskeert een celstraf van zes maanden of een geldboete oplopend tot 9000 euro.

De Extra Beveiligde Inrichting in Vught: de gevangenis waar nog nooit iemand uit is ontsnapt. Maar zulke plannen worden vermoedelijk wel gemaakt, onder andere door Ridouan Taghi, wordt gevreesd. Wat speelt er binnen en buiten de muren van deze gevangenis?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl