Meerdere huizen raakten onbewoonbaar
In samenwerking met
Omroep Zeeland
NOS Nieuws

150 huizen beschadigd door windhoos Zierikzee, sommige onbewoonbaar

De windhoos die gisteren door Zierikzee trok, heeft ongeveer 150 huizen beschadigd. Vijf tot tien woningen raakten zo ernstig beschadigd dat ze de komende maanden niet bewoonbaar zijn.

Directeur Marco van der Wel van woningcorporatie Zeeuwland maakte dat vanochtend bekend op een persconferentie. Het gaat om een voorlopige schatting. Voor de mensen die niet meer naar huis kunnen, wordt vervangende huisvesting gezocht.

Spoor van vernieling

De windhoos rukte gisteren aan het begin van de middag dakpannen van een kerk, trampolines uit tuinen en boompjes uit de grond. Een 73-jarige vrouw uit Wassenaar kwam om het leven, negen mensen raakten gewond.

Zo trok de windhoos over Zierikzee:

Grote windhoos trekt over Zierikzee

Ook vandaag liggen door de Zeeuwse plaats verspreid nog boomtakken en kapotte dakpannen op straat. Werklieden en inwoners zijn bezig om troep op te ruimen of te herstellen. Op de plek waar de vrouw om het leven kwam, staan bloemen en kaarsen.

Bloemen en kaarsen op de plek waar een vrouw overleed

Burgemeester Jack van der Hoek sprak op de persconferentie zijn waardering uit voor iedereen die te hulp schoot in de nasleep van de tornado. "De impact op onze gemeenschap is groot. Toen ik de getroffen wijk in ging, zag ik buren met hun armen om elkaars schouders. Het zegt iets over de hechtheid van onze gemeenschap."

Van der Hoek zei ook dat de hulpdiensten zich "met man en macht hebben ingezet om schade te herstellen en onveilige situaties te voorkomen". Hij verwacht dat de schade in de miljoenen loopt.

Basisschool De Meie in Zierikzee bleef vandaag dicht. Volgens directeur Maartje de Viet zijn door de windhoos lekkages ontstaan en worden beschadigde bomen rond het schoolgebouw gecontroleerd. "Het is niet veilig op dit moment en daarom blijven de kinderen vandaag thuis", zegt ze tegen Omroep Zeeland.

De paniek was gisteren groot op de school. "Door de storm is een glazen dakkoepel van een lokaal weggeslagen, waaronder een groep kinderen zat. Ze waren erg angstig." De Viet hoopt dat de school morgen weer open kan.

Advertentie via Ster.nl