ANP
NOS Nieuws

Advocaat wil toch herziening Deventer moordzaak, na afsluiten onderzoek

Geert-Jan Knoops, de advocaat van Ernest Louwes, zal opnieuw om herziening van de Deventer moordzaak vragen bij de Hoge Raad. Dat doet hij onder meer naar aanleiding van de uitkomsten van een jarenlang onderzoek van advocaat-generaal Diederik Aben.

Vorige maand sloot de advocaat-generaal bij de Hoge Raad het nader onderzoek, dat hij in 2014 was begonnen op verzoek van Knoops. Hij kwam tot de conclusie dat er geen redenen zijn om zelf een herzieningsaanvraag in te dienen. De advocaten kunnen zo'n aanvraag echter ook doen, en daartoe heeft Knoops nu besloten.

De advocaat wijst erop dat uit een afsluitend rapport, dat in handen is van de Volkskrant, blijkt dat de politie fouten heeft gemaakt. Het rapport is opgesteld door drie forensische rechercheurs van de politie. Overigens had de recherche eerder al fouten erkend.

De drie leden van het coldcaseteam deden onderzoek in opdracht van Aben. Ze benadrukken dat het niet hun opdracht was "om conclusies te trekken over de verwijtbaarheid van de twijfelpunten en omissies in het toenmalige rechercheonderzoek". Het rapport geeft dan ook geen antwoord op de vraag of Louwes wel of niet de dader is.

Knoops zegt dat uit dit onderzoek onder meer blijkt dat een belangrijk document niet bij de rechters bekend is geweest. "Dat zat niet in het procesdossier", zei hij in het NOS Radio 1 Journaal. Het gaat om een lijst met telecomgegevens die erop zouden kunnen wijzen dat Louwes niet in Deventer was ten tijde van de moord in 1999.

Knoops verwacht dit najaar het herzieningsverzoek in te dienen. "Dit rapport bevat op meerdere vlakken nieuwe inzichten en nieuwe gegevens. We moeten niet vergeten dat dit een stuk is dat vanuit de politieorganisatie zelf komt. Voor ons is dat aanleiding om een nieuwe heropening aan te vragen."

Volgens onderzoeksjournalist Bas Haan gaat het niet om nieuwe inzichten en nieuwe gegevens. Haan hield zich jarenlang bezig met de moordzaak en schreef er onder meer een boek over. Wat hem betreft is er geen sprake van groot nieuws, is zijn reactie op Twitter:

Ook zegt hij dat zo'n herzieningsverzoek niets aan de status van een rechtszaak verandert. "Het vorige herzieningsverzoek van Knoops in deze Deventer Moordzaak (die over precies dezelfde onderwerpen ging) werd in 2009 door de Hoge Raad verworpen", schrijft Haan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl