ANP
NOS Voetbal

Er speelt veel, maar het nieuwe Feyenoord krijgt voorlopig niemand nog te zien

De Europese finale schept verwachtingen bij Feyenoord. Trainer Arne Slot is onderscheiden met de Rinus Michels Award, voor de beste eredivisietrainer van het afgelopen seizoen. En dan zijn er nog al die spectaculaire transfergeruchten, van spelers die geloven in het project in Rotterdam-Zuid.

Maar vooralsnog begint Feyenoord op nul, als vandaag de eerste training van het nieuwe seizoen op het programma staat.

Danilo en Mats Wieffer zijn er wel, twee nieuwelingen die zich nog moeten bewijzen in de top. Ook veel talenten zullen hun gezicht laten zien, bij afwezigheid van de meeste internationals. Supporters die een glimp van ze willen opvangen, moeten nog even geduld hebben. De sessie is besloten.

Nog geen geld voor transfers

Ze zullen ook geduld moeten hebben voordat ze een goed beeld krijgen voorgeschoteld van hun nieuwe ploeg. En Feyenoord wacht intussen op het nodige geld, dankzij een paar lucratieve transfers van spelers die zich onder Slot in de kijker hebben gespeeld bij clubs uit grote competities.

Pro Shots
Mats Wieffer wordt bejubeld tijdens de play-offs met Excelsior

Hoewel Feyenoord vooral dankzij de successen in de Conference League weer op de kaart staat, moet er nog wel wat gebeuren om voor het eerst in zes seizoenen weer serieus om de titel mee te spelen.

Italiaans international

De club wil kapitaal maken, door te investeren in jonge spelers. Met Wieffer (22, Excelsior) en Danilo (23, Ajax) is daar al een beginnetje mee gemaakt. Mohamed Taabouni (20, AZ) en Ian Maatsen (20, Chelsea) zouden de volgende kunnen zijn. En dan hopen ze nog op Wilfried Gnonto (18).

De aankoop van Gnonto zou een behoorlijke stunt zijn, een aanvaller die onlangs spectaculair debuteerde in de nationale ploeg van Italië. Die kost natuurlijk wel wat, maar met een beetje passen en meten moet het kunnen.

ANP
Wilfried Gnonto, viervoudig international van Italië

Er is namelijk ook al behoorlijk wat kapitaal opgebouwd. Oranje-international Tyrell Malacia wordt de eerste financiële klapper, nu weinig een overstap naar Olympique Lyonnais nog in de weg lijkt te staan. Een deel van dat bedrag kan direct worden geïnvesteerd in nieuwe talenten.

Op de databank Transfermarkt.nl stegen de waardes van de meeste Feyenoorders explosief, waardoor inmiddels liefst zeven spelers op ruim boven de tien miljoen euro worden ingeschat.

Het kapitaal van Feyenoord

Speler Transferwaarde Verschil
Luis Sinisterra (tot 2024) 25 miljoen +16 miljoen
Orkun Kökcü (tot 2025) 22 miljoen +10 miljoen
Tyrell Malacia (tot 2024) 17 miljoen +9,5 miljoen
Marcos Senesi (tot 2023, met optie) 17 miljoen -2 miljoen
Justin Bijlow (tot 2025) 13 miljoen +5 miljoen
Fredrik Aursnes (tot 2024) 12 miljoen +10,5 miljoen
Lutsharel Geertruida (tot 2024) 12 miljoen +4 miljoen

Maar de bomen groeien nog niet tot in de hemel voor Feyenoord, zeker als het om de salarissen gaat. Clubtopscorer Guus Til zal flink moeten inleveren, anders kan Feyenoord hem niet nog een seizoen van Spartak Moskou huren. Van de Europese held Cyriel Dessers en aanvaller Bryan Linssen werd zelfs al afscheid genomen.

Op een terugkeer van Til houdt Feyenoord nog hoop, na zijn succesvolle hereniging met trainer Slot in het vorige seizoen. En op eenzelfde scenario hoopt de club ook met Calvin Stengs, die bij Olympique Nice de meeste wedstrijden bankzitter was.

Bij Feyenoord kunnen ze zich tevens in de kijker spelen met het oog op het WK voetbal, want bondscoach Louis van Gaal wil spelers met wedstrijdritme.

ANP
Calvin Stengs met Arne Slot, op een training bij AZ

Belangrijker dan de eerste balomwenteling op het trainingsveld, lijkt de eerste keer dat de kassa van Feyenoord rinkelt. Dan kan technisch directeur Frank Arnesen spijkers met koppen slaan, als hij met Slot zijn selectie voor het nieuwe seizoen compleet maakt.

Geen Europese voorrondes

Feyenoord heeft door zijn sterke Europese campagne een enorm voordeel, want de club hoeft zich in de zomermaanden niet door eindeloze voorrondewedstrijden heen te worstelen. De Rotterdammers zijn direct toegelaten tot de groepsfase van de Europa League, inclusief een smak startgeld.

Dus heeft Slot nog bijna zes weken tot de eerste competitiewedstrijd. Overigens wel meteen een pittige, op bezoek bij Vitesse.

Maar het elftal zal komende weken snel vorm krijgen, zeker als alle internationals volgende week weer aansluiten voor het trainingskamp in het Oostenrijkse Saalfelden. En op 17 juli landt tijdens de Open Dag traditioneel de helikopter in De Kuip, met aan boord alle nieuwe spelers.

Danilo en Wieffer zullen dan wel in goed gezelschap zijn, dat is toch het minste wat de supporters van de komende weken mogen verwachten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl