Jair van der Horst, Jorrit Croon en Tjep Hoedemakers vieren een goal

Hockeymannen sluiten Pro League winnend af dankzij strafcornerkiller Blaak

De Nederlandse hockeymannen gaan op vakantie met een overwinning. In de afsluitende Pro League-wedstrijd versloeg Oranje in Den Bosch Spanje met 4-1. Een galavoorstelling was het niet, vermakelijk wel. Het ging op en neer en Spanje miste vijftien (!) strafcorners. Of beter gezegd: strafcornerkiller Pirmin Blaak redde.

Nederland stelde vorige week zondag al de eindoverwinning in de landencompetitie veilig na winst op India. Van de zestien wedstrijden verloor Oranje er slechts één. Met 42 punten eindigt Nederland op ruime voorsprong van nummer twee België (35 punten).

Husselen met basisopstelling

De wedstrijd tegen het Spanje van oud-Oranjebondscoach Max Caldas ging daarom eigenlijk nergens meer om. Prestige, misschien, beter op elkaar ingespeeld raken op weg naar het WK in januari 2023, dat zeker.

Het duel met Spanje bood Jeroen Delmée, die een succesvolle eerste periode als bondscoach doormaakt, ook de mogelijkheid wat te husselen in de basisopstelling. Oranje startte met zes andere spelers ten opzichte van een dag eerder tegen Spanje, toen Nederland 4-3 won.

Het begin van de wedstrijd liep even anders dan zaterdag. Waar Nederland een dag eerder vurig begon, met veel beweging en snel op 2-0 kwam, liep het zondag in de openingsfase stroever met flink wat slordigheden. De beste kansen waren voor Spanje en Nederland overleefde vijf strafcorners.

Pieters probeert balbezit te houden tussen twee Spanjaarden in

Toch kwamen de Nederlandse mannen op voorsprong. Met een knap passje vond Derck de Vilder Thijs van Dam, die hard dwars door het midden op doel schoot. Te hard voor de Spaanse doelman, die er niet goed uitzag.

Veel beter ging Nederland er niet door spelen. Maar de 2-0 en 3-0 vielen ook nog voor rust. Tjep Hoedemakers bracht de bal met een harde backhand voor het doel, zo op de liggende stick van Robert van der Horst. Even later aarzelde Floris Wortelboer niet toen hij de bal voor zijn stick kreeg. De Spaanse doelman sloot zijn benen te laat.

Oranje-aanvoerder Seve van Ass in actie

Man van de eerste helft - en misschien wel de hele wedstrijd - was Pirmin Blaak. De Oranje-doelman hield alles tegen, ook toen Nederland nog geen comfortabele voorsprong had. Op de tien (!) Spaanse strafcorners in de eerste helft had Blaak (met hulp van snelle uitlopers) iedere keer een antwoord.

Strafcorner elf en twaalf gingen ook mis, de Spanjaarden moeten er moedeloos van zijn geworden. Zeker toen Terrance Pieters op aangeven van Steijn van Heijningen na rust de 4-0 binnentikte.

Publiekswissel

Doelman Blaak ging vervolgens naar de kant. Een publiekswissel. Derk Meijer viel in, keerde strafcorner dertien én veertien, maar moest alsnog de 4-1 incasseren. Een troosttreffer voor Spanje. De hockeymannen kunnen op vakantie en kijken hoe de Nederlandse vrouwen het vanaf 1 juli doen op het WK.