De kerncentrale van Borssele
NOS Nieuws

Kabinet komt komende week met plan voor nieuwe kerncentrales

Het kabinet ontvouwt komende week de plannen voor de ontwikkeling van twee kerncentrales. De bouwplannen waren al in het regeerakkoord aangekondigd en voor de eerste stappen is 5 miljard euro gereserveerd.

"We zetten volop in op wind, zon en andere duurzame energiebronnen", zegt minister Jetten voor Klimaat. "Maar in die energiemix wil je ook een stabiele CO2-vrije energiebron hebben. Twee nieuwe kerncentrales zijn een goede aanvulling op alle duurzame technieken."

Het duurt jaren voordat die centrales draaien en marktpartijen zullen verleid moeten worden om ze te bouwen en exploiteren. Jetten: "Dan moet de overheid voor de komende decennia heel duidelijk beleid hebben over hoe dat veilig kan."

Hoe werkt een kerncentrale? Bekijk deze video over de voor- en nadelen van atoomstroom:

Kernenergie weer op tafel: dit zijn de voor- en nadelen

De enig werkende kerncentrale in Nederland staat aan de Westerschelde in het Zeeuwse Borssele. De VVD wil dat de twee grote nieuwe centrales in Borssele worden gebouwd omdat daar al kennis en ervaring is.

Ook staat er de kernafval-opslag COVRA. Het kernafval kan daar honderd jaar worden bewaard. Er ligt nu ongeveer anderhalve zeecontainer aan kernafval dat sinds de jaren 70 door Borssele is gemaakt en er kan nog meer bij. "We kunnen dit gebouw in stukken uitbreiden", zegt directeur Verhoef. "Het ligt er veilig, het stralingsniveau is hier lager dan bij de meeste mensen thuis."

Maar het kernafval blijft nog duizenden jaren actief. Jetten: "We zijn aan het sparen voor een permanente opslag waar het afval heel lang kan blijven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl