De USS Samuel B. Roberts op beelden die diepzeeonderzoeker Victor Vescovo deelde
NOS Nieuws

Amerikaan vindt op bijna 7 kilometer diepste scheepswrak ooit

In de Stille Oceaan is het vooralsnog diepst gelegen scheepswrak ooit gevonden. Het gaat om het wrak van de USS Samuel B. Roberts, een Amerikaans oorlogsschip dat zonk in de Tweede Wereldoorlog.

De Amerikaanse zakenman en diepzeeverkenner Victor Vescovo meldde de vondst van de Sammy B., zoals het schip in de oorlog werd genoemd, op 6895 meter diepte in een trog ten oosten van de Filipijnen.

Vescovo dook zelf naar het wrak, samen met een sonarspecialist. Daar zag hij dat het schip in tweeën was gebroken. Op foto's die Vescovo deelde, zijn nog duidelijk cijfers op de boeg van het schip te zien. Omdat er weinig zuurstof en dus zeeleven is, verkeert het wrak nog in goede staat.

Vescovo plaatste ook een video van zijn duik:

De Samuel B. Roberts verging in oktober 1944 in de Slag in de Golf van Leyte. Die slag, waarin de VS samen met Australië de Japanse vloot versloeg, wordt beschouwd als een van de grootste zeeslagen ooit.

Vescovo speurt met zijn bedrijf Caladan Oceanic al jaren privaat naar wrakken. Hij vond in april 2021 in hetzelfde gebied op z'n 6,5 kilometer diepte ook al het wrak van de USS Johnston. Dat was tot de vondst van de USS Samuel B. Roberts het diepste wrak ooit.

Vescovo zegt dat zijn expedities worden gedreven door nieuwsgierigheid. Hij haalde al vaker het nieuws door opmerkelijke prestaties of vondsten. Zo is hij een van de weinigen die de diepste punten in de vijf oceanen heeft bezocht, beklom hij met de Mount Everest ook het hoogste punt op aarde en stond hij zowel op de Noord- als Zuidpool.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl