1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
AFP
NOS Sport

Van den Hoogenband: 'Lifeguard reageerde adequaat, coach was gewoon supersnel'

Ze zijn er altijd, maar hebben meestal weinig te doen, de lifeguards bij zwemkampioenschappen. Badmeesters voor professionele zwemmers. Maar bij de WK in Boedapest zakte woensdagavond plots een lichaam naar de bodem van het bad.

Synchroonzwemster Anita Alvarez zweefde bewegingsloos de diepte in. Haar coach Andrea Fuentes had direct door dat het mis was en dook zonder twijfel het bad in. De lifeguard die ook direct op scherp stond ging er vliegensvlug achteraan. De Amerikaanse werd bewusteloos boven water gehaald en op de kant gelegd. Even later kwam ze weer bij.

Reactie lifeguard 'volledig adequaat'

"Iedereen schrikt zich kapot", vat Cees-Rein van den Hoogenband, voorzitter van de medische commissie van wereldzwembond Fina, de eerste reacties van zwemmers en publiek samen.

"Het was beangstigend", citeerde de Spaanse krant Marca coach Fuentes. "Ik moest het wel doen want de verantwoordelijke badmeesters grepen niet in." Reuring aan de badrand. Want is het niet gek dat de coach sneller ingrijpt dan de badmeester?

Van den Hoogenband: 'De lifeguard reageerde adequaat, coach was gewoon supersnel'

Volgens Van den Hoogenband - de vader van - valt de lifeguards niets te verwijten. "Het heeft ook met regels te maken", zegt de chefarts van NOC*NSF tijdens de Zomerspelen van 2012 in Londen.

"Je kunt niet bij van alles en nog wat de lifeguard het water in sturen. Ze reageerden volledig adequaat, ik heb de beelden nog teruggezien. Alleen die coach was supersnel."

Bekijk hier de reddingsactie in een fotoserie:

  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP
  • AFP

Lifeguards hoeven niet te wachten op een seintje van een jury, voordat ze in actie mogen komen. "Ze mogen spontaan het water, ze schatten de situatie in en we gaan daar geen barrières opleggen."

'Denk dat ze extra alert zijn'

Van den Hoogenband denkt dat coach Fuentes - "die al zo'n beetje op de rand van het bad stond" - al vermoedde dat er problemen waren. "We hebben dit probleem met dit meisje een jaar geleden in Spanje gehad. Ik denk dat ze extra alert zijn, dat is prima."

Alvarez' voorgeschiedenis speelt mogelijk mee in het iets eerder te water gaan van de coach dan de lifeguard.

Alvarez verloor vorig jaar tijdens een olympisch kwalificatietoernooi in Barcelona kortstondig haar bewustzijn tijdens haar oefening. Is het wel verantwoord om op deze manier door te gaan? "Diezelfde vraag heb ik aan de Amerikanen gesteld," zegt Van den Hoogenband. "Daar heb ik eerlijk gezegd nog niet een erg bevredigend antwoord op gekregen."

AFP
Anita Alvarez en Megumi Field in Boedapest, eerder deze week

"Dit is in totaal de derde keer. Dan wordt het toch wel tijd dat zorgvuldig wordt uitgezocht wat er met dit meisje aan de hand is, voor zover dat nog niet gedaan is." Van den Hoogenband zegt met de Amerikaanse ploeg in gesprek te zijn.

Het gaat rond in Boedapest dat Alvarez vrijdag weer mee wil doen met de wedstrijden. Dat is onverantwoord, vindt arts Van den Hoogenband. "Er is een gerucht dat ze morgen nog in competitie zou komen. Nou, daar ben ik volledig op tegen. Daar ga ik voor liggen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl