NOS SportAangepast

Geen medaille dappere Corbeau, De Waard in PR naar WK-finale 50m vlinderslag

Dappere Corbeau gaat lang mee maar eindigt als zevende in WK-finale 200m schoolslag

Caspar Corbeau heeft in de finale van de 200 meter schoolslag geen medaille veroverd. Zo'n 150 meter lang ging Corbeau dapper met de beste finalisten mee op de WK in Boedapest. In de laatste 50 meter stortte hij in, Corbeau tikte in 2.09,62 als zevende aan.

Het raceplan van Corbeau - pijlsnel vertrekken en dan zo lang mogelijk volhouden - was tegenovergesteld aan dat van de winnaar van het goud. Langzaam beginnen en in de laatste vijftig meter alles rechtzetten leverde Zach Stubblety-Cook in 2.07,07 het goud op. Na de olympische titel heeft de Australiër, die halverwege de race nog laatste lag, nu ook de wereldtitel.

"Ik wilde snel starten en kijken wat ik kon. Uiteindelijk was ik gewoon te moe", zei de 21-jarige in de Verenigde Staten geboren, maar voor Nederland uitkomende zwemmer. "Het doet pijn, voelt zeker niet goed", zei hij over het gevoel na 100 meter. "Jammer dat ik de laatste vijftig uit elkaar viel. Maar ik ben nog jong, heb nog vele jaren."

Corbeau na zevende plek WK-finale 200m schoolslag: 'Ik ben nog jong, heb nog vele jaren'

Maaike de Waard heeft zich geplaatst voor de finale van de 50 meter vlinderslag. De Waard zwom in de ochtendsessie al haar beste seizoentijd, voelde erna dat het nog wat sneller kon en tikte donderdagavond in een persoonlijk record van 25,75 aan voor een plek in de finale.

Een PR dus, en het lijkt nog sneller te kunnen. "Het was niet vlekkeloos", zei De Waard direct na haar race. "Mijn aantik was heel lang, daar hadden we in de ochtend al wel commentaar op, maar gelukkig zit ik er wel bij." Het finishen blijft een aandachtspunt voor De Waard. "Patrick zei al: al tik je met je neus aan."

  • De Waard in persoonlijk record naar WK-finale 50m vlinderslag
  • De Waard opgelucht naar WK-finale 50m vlinderslag: 'Geen vlekkeloze race'

De Waard zwom in haar heat in de baan naast Sarah Sjöström. De Zweedse favoriet zette met 25,13 de snelste tijd van de halve finales neer. Vrijdag om 18.02 uur is de finale.

Korstanje's nationaal record niet genoeg

Nyls Korstanje heeft de 100 meter vlinderslag sneller gezwommen dan een Nederlander ooit deed, maar dat was niet genoeg voor een finaleplaats. De 23-jarige Korstanje eindigde in de tweede halve finale als vijfde in 51,41. De negende tijd van het veld, de snelste acht plaatsten zich voor de finale.

Korstanje zwom in de snelste van twee halve finales, met onder meer Kristóf Milák, lange tijd uitstekend mee. Hij lag met nog zo'n 25 meter te gaan op plek drie, maar werd uiteindelijk nog voorbij gezwommen. "Dit biedt perspectief", zei Korstanje na zijn race. "Misschien zit er meer in met een optimale voorbereiding."

Het ging hard in Korstanje's heat. De Hongaar Milák, die op de 200 meter vlinderslag al een wereldrecord zwom, zette met 50,14 de snelste tijd van de dag neer.

  • Nederlands record Korstanje niet genoeg voor WK-finale 100m vlinderslag
  • Korstanje vooral blij met nationaal record op 100m vlinderslag: 'Dit biedt perspectief'

Thom de Boer en Jesse Puts hebben zich niet geplaatst voor de finale van de 50 meter vrije slag. De Nederlanders zetten de twaalfde en vijftiende tijd neer. Het gat met de snelste acht was behoorlijk. Voor de finale bleek 21,82 nodig te zijn. De Brit Benjamin Proud zwom het hardst richting de finale: 21,42.

In de eerste halve finale kwam De Boer met 21,99 tot de vijfde plaats. Een teleurstellende tijd voor de 30-jarige: hij was langzamer dan in de series, toen hij 21,91 zwom. "Het voelt nu alsof ik iets te gretig was", zei hij na de race.

'Nog twee jaar voor ultieme droom'

Jesse Puts was in zijn heat als snelste van het blok weg, maar eindigde uiteindelijk als achtste met 22,02. "Dit zwem ik op tussendoorwedstrijden, daar moet je op een WK niet mee aankomen", zei Puts na afloop over zijn 22.02. Voor de derde keer op rij strandt hij nu in een halve finale.

Waar put Puts de moed nog uit? "Dat het elke keer niet lukt, daar word ik wel een beetje gek van. Maar ik heb nog twee jaar voor de ultieme droom: een medaille pakken in Parijs."

  • Puts teleurgesteld na mislopen WK-finale 50m vrij: 'Word er een beetje gek van'
  • De Boer niet naar WK-finale 50m vrij: 'Voelt alsof ik iets te gretig was'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl