Verwoestingen in Afghanistan na de zware aardbeving
NOS NieuwsAangepast

Reddingswerk na aardbeving Afghanistan komt moeizaam op gang

In Afghanistan komt het reddingswerk na de zware aardbeving van eergisteren moeizaam op gang. Bij de beving kwamen zeker 1000 mensen om het leven, meer dan 1500 mensen raakten gewond. Volgens een hoge VN-gezant in Afghanistan zijn zeker 2000 huizen verwoest door de beving. Gemiddeld wonen er in het getroffen gebied zeven of acht mensen in een huis.

De hoogste leider van de Taliban heeft de internationale gemeenschap gevraagd om hulp. Ook zegt de regering dat er geen geld is om de mensen die in nood zijn te hulp te schieten.

De reddingsoperatie in het berggebied verloopt moeilijk:

Reddingswerk in berggebied Afghanistan moeilijk na aardbeving

De beving was in een afgelegen gebied en het reddingswerk wordt nog verder bemoeilijkt door aardverschuivingen als gevolg van regenval van de afgelopen tijd. Daardoor zijn de vaak toch al slecht begaanbare wegen in nog slechtere staat. Er zijn helikopters ingezet om mensen in het getroffen gebied te hulp te schieten.

Staatspersbureau Bakhtar toonde beelden van mensen die met de hand door het puin zoeken naar vermisten. Of er machines naar het gebied zijn gestuurd en of die er überhaupt kunnen komen, is niet duidelijk. Sommige dorpen zijn volledig verwoest.

Internationale hulpverleners zijn er nauwelijks in Afghanistan, na de machtsovername door de Taliban in augustus. Veel landen zijn huiverig om direct samen te werken met het nieuwe regime. Japan heeft inmiddels hulp toegezegd. Volgens de VN-gezant hebben de Taliban nog niet gevraagd om hulp via de Verenigde Naties.

De beving werd volgens het Europees seismologisch centrum gevoeld in een gebied van meer dan 500 kilometer, door zeker 119 miljoen mensen in Afghanistan, Pakistan en India. De verwachting is dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl