Voorbereidende werkzaamheden in Stroe
NOS NieuwsAangepast

Wekdienst 22/6: Trekkerprotest in Stroe • Allerlaatste concert van Rob de Nijs

Goedemorgen! Naar schatting tussen de 20.000 en 30.000 boeren komen naar het Gelderse Stroe voor een protest tegen het stikstofbeleid van het kabinet. En in Israël stemt het parlement over een motie tot ontbinding, om nieuwe verkiezingen mogelijk te maken.

Het is vandaag zonnig en droog. De temperatuur loopt op naar 22 tot 24 graden in het noorden van het land en naar 25 tot 28 graden elders. Er waait vandaag een zwakke tot matige noordoostenwind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In het Gelderse Stroe demonstreren naar verwachtingen enkele tienduizenden boeren tegen de stikstofplannen van het kabinet. Velen komen met de trekker. Rijkwaterstaat waarschuwt daarom voor flinke verkeershinder. Voor de laatste ontwikkelingen, volg ons blog.
  • De Knesset stemt over het voorstel van de Israëlische regering om het parlement te ontbinden. Naar verwachting wordt ermee ingestemd. Maandag werd duidelijk dat de Israëlische coalitie van acht partijen uit elkaar valt. Het kabinet wil dat er nieuwe verkiezingen komen.
  • President Poetin legt in Moskou een krans bij het Graf van de Onbekende Soldaat. Er wordt herdacht dat nazi-Duitsland de Sovjet-Unie binnenviel: op 22 juni 1941 startte Operatie Barbarossa. Daarmee kwam een eind het Molotov-Ribbentroppact, het niet-aanvalsverdrag tussen beide landen.
  • In de Ziggo Dome in Amsterdam geeft zanger Rob de Nijs (79) zijn allerlaatste concert. De Nijs lijdt aan de ziekte van Parkinson. De show stond eigenlijk al gepland in april, maar toen lag De Nijs met een corona-infectie in het ziekenhuis.

Wat heb je gemist?

Makelaars merken dat de huizenmarkt aan het veranderen is. Zij zien minder kijkers en de tijd van gigantische overbiedingen lijkt voorbij. Klushuizen lijken bijvoorbeeld in populariteit te dalen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek ziet de prijzen van koopwoningen nog steeds hard stijgen, maar wel iets minder hard dan vorige maand. In mei waren bestaande koopwoningen 18,8 procent duurder dan een jaar eerder, terwijl de stijging in april nog op 19,7 procent uitkwam.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Op de dag van het massale boerenprotest een portret van de 28-jarige Ilse. Ze verruilde een carrière op de Amsterdamse Zuidas en maakt nu ijs van de melk van haar honderd koeien op het voormalige eiland Wieringen.

Ze snapt de noodzaak van verandering, maar ze schrok van de kabinetsplannen. "Ik was heel verdrietig", reageert ze. "Je maak ook iemands leven kapot."

Zuidas-jurist werd boerin: Ilse vreest voor droom door stikstofplannen

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl