NOS Voetbal

Promes duikt met Depay op in Ghana, hoe zit het nu met zijn rechtszaak?

  • Ger van Westing

    verslaggever Nieuwsuur

  • Ger van Westing

    verslaggever Nieuwsuur

Op sociale media was deze week te zien dat voetballer Quincy Promes samen met zijn vriend Memphis Depay en de assistent-bondscoach van het Nederlands elftal, Edgar Davids, op bezoek was in Ghana. Depay heeft daar een goededoelenorganisatie.

In het filmpje gooien Depay en Promes de trukendoos open op een trapveldje en dat werd gretig gedeeld door verschillende media.

Promes voetbalt met Depay op zandveld in Ghana

Het is een opvallend beeld. Promes wordt immers verdacht van poging tot moord op zijn neef na een steekpartij op een familiefeest in Abcoude in juli 2020. Sinds die tijd is Promes, die in Rusland voetbalt bij Spartak Moskou, vooralsnog vrij om te gaan en staan waar hij wil. Het roept ook de vraag op: hoe zit het nu met de zaak-Promes?

Vertraging

Als het aan het Openbaar Ministerie (OM) ligt wordt de zaak-Promes "zo spoedig als mogelijk behandeld". Volgens het OM zijn er meerdere redenen voor de vertraging van de inhoudelijke behandeling van de zaak.

"De inhoudelijke behandeling stond aanvankelijk gepland voor 31 maart. Op 23 maart heeft de rechtbank Amsterdam echter laten weten dat die zitting helaas zou worden aangehouden in verband met ziekte van een van de procesdeelnemers. Het is voor alle betrokkenen teleurstellend dat de inhoudelijke behandeling moest worden uitgesteld, anders had er naar alle waarschijnlijk al in april 2022 een vonnis in deze zaak gelegen."

Promes is daarna ook nog van advocaat gewisseld, blijkt uit navraag van Nieuwsuur. Aanvankelijk werd de speler in het najaar van 2020 bijgestaan door meester Manon Aalmoes.

Na zijn aanhouding in december 2020 nam advocaat Gerard Spong de verdediging over, maar hij werd vlak voor het geplande proces in maart 2022 ziek. Nu doet de ervaren strafrechtadvocaat Robert Malewicz zijn verdediging.

'Voor het eind van het jaar'

Yehudi Moszkowicz, de advocaat van het slachtoffer van de steekpartij, vreest dat verder uitstel van het proces van invloed kan zijn op de hoogte van de strafmaat. "Een rechter houdt rekening met een redelijke termijn, en het is in december al twee jaar geleden dat hij werd aangehouden", aldus de strafpleiter.

Weten wat er tot nu toe bekend is over de zaak? Bekijk deze video:

Reconstructie Quincy Promes: voetballer én verdachte

Mede daarom ook lijkt het OM haast te hebben. "Wat het Openbaar Ministerie betreft, wordt de zaak zo spoedig als mogelijk behandeld, waarbij de (nieuwe) verdediging wel in staat gesteld moet worden het dossier te bestuderen. Het Openbaar Ministerie hoopt dat de zaak nog dit jaar door de rechtbank Amsterdam behandeld kan worden."

Promes-kamp houdt zich koest

Malewicz, de nieuwe advocaat van Promes, wil inhoudelijk niet op de zaak ingaan. Ook niet of de voetballer een inhoudelijke behandeling van de zaak persoonlijk zal bijwonen.

Wel laat hij weten alleen het dossier van de steekpartij te hebben ontvangen. Over verdenkingen van andere strafbare feiten, zoals drugssmokkel en huiselijk geweld, heeft hij van het OM nog geen stukken ontvangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl