President Macron komt uit het stemhokje in Le Touquet, in Noord-Frankrijk
NOS NieuwsAangepast

Macrons coalitie de grootste, maar haalt geen meerderheid

De coalitie waartoe de partij van president Macron behoort, heeft bij de Franse parlementsverkiezingen geen meerderheid weten te behalen, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Zijn samenwerkingsblok Ensemble heeft 245 zetels behaald. Voor een meerderheid zijn 289 zetels vereist. Die had Macron voor de verkiezingen wel.

Het resultaat betekent een fikse teleurstelling voor Macron. Het wordt nu lastiger om zijn plannen door het Franse parlement te loodsen. Het linkse samenwerkingsverband Nupes van Jean-Luc Mélenchon krijgt 131 zetels.

De uiterst rechtse Rassemblement National van Marine Le Pen komt uit op 89 zetels. De conservatieve Republikeinen (LR) behaalden 61 zetels. De opkomst in de tweede ronde was 46,2 procent, een fractie lager dan in de eerste ronde. De meeste stembureaus gingen dicht om 18.00 uur. In enkele grote gemeenten bleven ze twee uur langer open.

Het Franse lagerhuis, de Nationale Vergadering, kent 577 zetels; één voor elk kiesdistrict. Alleen de winnaar in een district krijgt een zetel. Vandaag was de tweede ronde van de verkiezingen voor de Nationale Vergadering. Die vond plaats in districten waar niemand in de eerste ronde minstens 50 procent van de stemmen wist te halen.

Dat ging overigens om vrijwel alle districten. Slechts in vijf districten haalde iemand in de eerste ronde de meerderheid. Procentueel gezien haalde de coalitie van Macron in de eerste ronde een kleine overwinning. Zijn coalitie kreeg 25,75 procent van alle stemmen, het linkse samenwerkingsblok Nupes 25,66 procent.

Pensioenleeftijd

Peilingen schatten het aantal zetels van Macrons coalitie na de tweede ronde op tussen de 255 en 305, Nupes zou naar verwachting tussen de 140 en 200 zetels bemachtigen.

Bij de verkiezingen in 2017 haalde Macron nog 308 zetels. Door weglopers bleven daar in de loop van de tijd nog 266 van over.

Het linkse blok onder leiding van Jean-Luc Mélenchon voerde campagne voor het verlagen van de pensioenleeftijd van 62 naar 60, een hoger minimumloon en het bevriezen van prijzen voor essentiële goederen. Macron wil de pensioenleeftijd juist verhogen en Fransen meer te besteden geven door de belastingen te verlagen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl