NOS SportAangepast

Favoriet Kamminga bereikt WK-finale, estafettevrouwen eindigen als zevende

Kamminga als derde naar WK-finale op 100 meter schoolslag

Medaillekandidaat Arno Kamminga heeft bij de WK zwemmen in Boedapest de finale van de 100 meter schoolslag gehaald. Caspar Corbeau bleef op hetzelfde onderdeel in de halve finales steken. Dat gold ook voor Nyls Korstanje op de 50 meter vlinderslag en Marrit Steenbergen op de 200 meter wisselslag.

In de enige finale met Nederlandse inbreng op de eerste dag van de WK kwamen Steenbergen, Valerie van Roon, Kim Busch en Tessa Giele niet in de buurt van het podium. Zij werden op de 4x100 meter vrije slag zevende met een tijd van 3.38,18 en zagen Australië wereldkampioen worden.

Geen Kromowidjojo en Heemskerk meer

Nederland had van 2007 tot en met 2018 op elk WK een medaille gewonnen op dit onderdeel. Nu recentelijk Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk gestopt zijn met zwemmen, is de estafetteploeg in opbouw.

Estafettevrouwen zevende in WK-finale 4x100 vrij, Australië pakt goud

Nederland haalde nog wel knap de finale, maar speelde daarin een bijrol. Australië greep voor de derde keer in vier WK's het goud. Met 3.30,95 was de ploeg 1,20 seconde sneller dan Canada.

Kamminga: 'Morgen lekker racen'

Kamminga, in Tokio winnaar van olympisch zilver achter de bij dit WK afwezige Adam Peaty, zwom in de series de snelste tijd, maar moest in de halve eindstrijd met 58,89 Nicolo Martinenghi (58,46) en Nic Fink (58,55) voor zich dulden. Corbeau redde het niet met 1.00,24 en werd dertiende.

Na de race vertelde Kamminga dat hij klaar is voor de finale van zondag. "Ik heb nog geen wedstrijd verloren hier en ga morgen lekker racen. Het wordt heel erg spannend. Dit is mijn eerste finale op een WK en ik ga voor meer."

Eerste WK-finale Kamminga: "Ik ga voor meer, morgen lekker racen'

Korstanje haalde de finale van de 50 meter vlinderslag niet. Hij werd met een tijd van 23,27 tiende in de halve finales en had voor kwalificatie bij de beste acht moeten zitten. In de series was Thomas Verhoeven met 23,64 slechts 23ste geworden.

Geen finale Steenbergen, vierde titel Ledecky

De 22-jarige Steenbergen kwam in de halve finales met 2.11,20 niet verder dan de tiende tijd. Ze had, mede dankzij een sterke rugslag, in de series 2.10,60 gezwommen en dat was maar liefst 1,62 sneller dan haar persoonlijk record.

In de halve finales verloor de Friezin juist terrein op de rugslag, waarna op de laatste 50 meter de pijp leeg was.

In de onderstaande video's zie je de reacties van de vier vrouwen van de estafetteploeg en die van Nyls Korstanje.

Léon Marchand veroverde in Boedapest goud op de 400 meter wisselslag. De nummer zes van de Spelen van Tokio zwom met 4.04,28 de snelste tijd ooit op een WK en dook maar liefst 1,88 seconde onder het veertien jaar oude Europees record van László Cseh.

Elijah Winnington ging in Hongarije met het goud op de 400 meter vrije slag aan de haal en het eerste estafetteonderdeel bij de mannen leverde Amerikaans goud op. In de finale van de 4x100 meter vrije slag zegevierden de Verenigde Staten in een tijd van 3.09,34.

Katie Ledecky greep in Boedapest voor de vierde keer de wereldtitel op de 400 meter vrije slag. De wereldkampioene van 2013, 2015 en 2017 won in 3.58,15 en was daarmee 1,24 sneller dan de pas 15-jarige Summer McIntosh.