NOS Wielrennen

Hermans wint koninginnenrit op Muur van Durbuy en duikt daarna zwembad in

Quinten Hermans (Intermarché-Wanty-Groupe Gobert) heeft de koninginnenrit van de Ronde van België gewonnen. De Vlaamse veldrittopper, die dit jaar al het podium haalde van Luik-Bastenaken-Luik, was de sterkste van een kopgroep van zes op de Muur van Durbuy in de Waalse Ardennen.

Mauro Schmid (QuickStep) nam de leiderstrui over van Mads Pedersen (Trek-Segafredo).

De vierde etappe van de Ronde van België, een rit van 172 kilometer met start en finish in Durbuy, beloofde op voorhand een uitputtingsslag te worden. En dat werd het ook.

In de slopende hitte kregen de renners vier plaatselijke ronden tjokvol venijnige Ardennenklimmetjes (3.200 hoogtemeters) te verduren en als klap op de vuurpijl was de finish getrokken op de citadel van Durbuy. In totaal moesten 3.200 hoogtemeters worden overwonnen, vergelijkbaar met een aardige bergetappe in een grote ronde.

Duik in zwembad

Uiteindelijk bleek Hermans dus de beste en werd na afloop beloond met een frisse duik in zwembad van Durbuy.

Dries De Bondt (Alpecin-Fenix) liet er geen gras over groeien en ging al vroeg in de aanval met vier vluchtmakkers. Op papier een kansloze onderneming, maar De Bondt - vorige maand nog winnaar van een etappe in de Giro d'Italia - bewees het tegendeel door 150 kilometer later nog altijd in de kopgroep te zitten.

Die laatste kopgroep, bestaande uit Victor Campenaerts en Tim Wellens (Lotto-Soudal), Lorenzo Rota en Hermans (Intermarché-Wanty), Mauro Schmid (QuickStep) en De Bondt, ging strijden om de dagzege.

Klassementsleider Mads Pedersen (Trek-Segafredo) vocht de hele dag voor wat hij waard was, maar raakte verzeild in een achtervolgende groep met onder anderen Yves Lampaert en Oscar Riesebeek op ruime afstand van de kopgroep.

De Bondt raakt zonnebril van Girozege kwijt

In de slotfase bepaalde Campenaerts het tempo in dienst van ploegmaat Wellens, maar kon niet voorkomen dat uitgerekend De Bondt tot drie keer toe een aanval plaatste.

Bij een van die aanvallen verloor De Bondt zijn zonnebril. Na de rit zou zijn ploeg een oproep doen via Twitter: de Belg heeft namelijk zoete herinneringen aan de bril, die hij ook droeg tijdens zijn ritzege in de Giro.

Op de loeisteile klim naar de citadel van Durbuy stond geen maat op Hermans, die iedereen uit het wiel reed. Schmid kon niet volgen, maar gaf wel alles om op de streep in het wiel van Hermans te komen.

Dat bleek achteraf van enorm belang, want de Zwitser werd zo in dezelfde tijd geklasseerd als de winnaar. Nummer drie Wellens kreeg wel drie seconden aan de broek.

Schmid nieuwe leider dankzij cijfers achter de komma

Na de finish moest nog flink gerekend worden wie de nieuwe leider zou worden. Hermans (9), Wellens (5) en Schmid hadden onderweg namelijk ook nog bonificatieseconden gegrepen.

Uiteindelijk kwam de leiderstrui om de schouders van Schmid. De Zwitser van QuickStep, die iets te bewijzen heeft nadat hij in de Giro door de sluwe Koen Bouwman van een ritzege was gehouden, staat exact gelijk met Wellens in het algemeen klassement.

De cijfers achter de komma van de tijdrit van vrijdag gaven daardoor de doorslag: Schmid had 0.64 achter zijn naam, Wellens 0.69.

Schmid: "Ik wist dat elke seconde telde en dus gaf ik alles om nog in het wiel van Hermans te komen. Morgen gaan we voor een ritzege van Fabio Jakobsen, die eerder deze week pech had met een lekke band. Ik zal het slim moeten spelen."

Daardoor wordt de nagenoeg vlakke slotrit van zondag - en dan met name de strijd om de bonificaties - nog razend spannend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl