1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

D66'ers op congres: stikstofplannen onverkort uitvoeren

D66 wil dat de stikstofplannen van het kabinet onverkort worden uitgevoerd. Op het congres van de partij in Den Bosch waren er diverse oproepen in die richting.

Vorige week kondigde VVD-minister Van der Wal aan dat de uitstoot in veel gebieden met 70 procent moet worden beperkt. Op die plannen kwam van veel kanten kritiek. Zo vroeg het VVD-congres vorige week de voorstellen aan te passen en kwam de CDA-fractie dinsdag met een soortgelijke oproep.

Compliment

Het D66-congres nam juist unaniem een motie aan om "met rechte rug achter de plannen van Van der Wal te blijven staan". Partijleider Kaag zei dat haar collega-minister een compliment verdient voor de manier waarop zij de uitstoot van stikstof wil terugdringen.

"In een moeilijke situatie en onder grote druk blijft zij bij wat zij weet dat juist is", zei Kaag. Ook fractievoorzitter Paternotte riep het kabinet op "door te pakken en zich niet te laten verlammen door pruttelende provincies."

Belediging en bedreiging

Kaag zei naar aanleiding van de soms zeer uitgesproken kritiek op de stikstofplannen dat "wij nooit kunnen accepteren dat intimidatie, belediging en bedreiging aan de orde van de dag zijn". Paternotte nam in scherpe bewoordingen afstand van uitspraken van boerenleider Van den Oever van Farmers Defence Force.

Die zei vanochtend dat hij de voedselvoorziening wil platleggen en dat er mogelijk meer acties bij het huis van de minister komen en hij vergeleek de situatie van boeren met het lot van Joden in de Tweede Wereldoorlog. Paternotte sprak van "wangedrag van dreigboeren". "In ons land gelden de regels van de rechtsstaat en niet het recht van de trekker", zei hij.

Later voegde Paternotte eraan toe dat moet worden bekeken of demonstraties bij de voordeur van ministers of bijvoorbeeld van journalisten kunnen worden verboden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl