NOS Nieuws

Problemen kinderopvang door personeelstekort, Amersfoort zegt deel contracten op

Ska, een grote kinderopvangorganisatie in de provincie Utrecht, zegt de lopende contracten van 5 procent van de ouders in Amersfoort en omstreken op. De beslissing is genomen vanwege het personeelstekort in de sector. Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (Boink) vreest dat ouders in sommige andere steden ook met opzeggingen geconfronteerd zullen worden.

Vorige week was al duidelijk dat de organisatie in Amersfoort contracten ging ontbinden, maar nog niet op welke schaal dat zou gebeuren. "Er zijn zo'n 4000 kinderen hier. Dus het gaat om ongeveer 200 kinderen die niet meer op dezelfde locatie kunnen komen of misschien niet meer op dezelfde dag", zegt Loes Ypma, van Brancheorganisatie Maatschappelijke Kinderopvang (BMK) in het NOS Radio 1 Journaal.

Ska heeft aan de gedupeerde ouders laten weten waarom zij zijn uitgekozen, maar die informatie is niet openbaar gemaakt. De organisatie weigert verder commentaar, maar verwijst naar een speciale website waarop te lezen valt dat bij de meeste ouders het contract per 1 september wordt opgezegd.

Openstaande vacatures

Ska heeft veertig openstaande vacatures. Daar komt volgens de organisatie bij dat de kinderopvang te maken heeft met strenge wetgeving, te weinig instroom van de opleidingen, concurrentie van het lager onderwijs en een hoog ziekteverzuim door corona.

Ypma: "Het opzeggen van contracten is natuurlijk ontzettend pijnlijk." Zij wijst er wel op dat veel meer sectoren kampen met personeelstekorten. "We hebben het gezien op Schiphol, in de zorg, in het onderwijs. Overal is personeelstekort en dat gaat helaas niet voorbij aan de kinderopvang."

We hebben op dit moment ongeveer 4000 mensen tekort. Dat leidt tot dit soort heftige maatregelen.

Emmeline Bijlsma, directeur Brancheorganisatie Kinderopvang

Ook Brancheorganisatie Kinderopvang, de grootste belangenbehartiger in de opvang, ziet de problemen en zegt dat die alleen maar groeien. "We hebben op dit moment ongeveer 4000 mensen tekort. Dat leidt tot dit soort heftige maatregelen", zei directeur Emmeline Bijlsma vorige week.

De organisatie hoorde vorig jaar voor het eerst dat "een enkele" organisatie contracten opzegde. Maar belangenvereniging voor ouders Boink zegt dit nog nooit meegemaakt te hebben. Boink kreeg een brief van ruim driehonderd ontstemde ouders over de gang van zaken in Amersfoort.

BMK vreest dat het opzeggen van contracten door opvangorganisaties vaker gaat gebeuren. Boink-voorzitter Gjalt Jellesma ziet ook dat die kans aanwezig is. "Ernstige tekorten zijn er vooral in de grote steden, zoals Utrecht en Amsterdam. Ik denk wel dat dit het begin is van een golfje." Hij benadrukt dat hij het probleem daarmee absoluut niet wil bagatelliseren. "Een golfje van contractopzeggingen van een paar procent gaat al snel om 10.000 ouders."

Ypma ziet als mogelijke oplossing onder meer het aantrekken van mensen uit andere sectoren, zoals zangdocenten en voetbalcoaches. Ook roept zij het kabinet op met een actieplan te komen waarin onder meer wordt gekeken naar "vermindering van de regeldruk".

Jellesma pleit voor gunstiger financiële regelingen om parttimers te verleiden meer te gaan werken. Ook ziet hij in "onorthodoxe maatregelen" de oplossing om het tekort op te lossen, zoals het verkorten van de openingstijden. "De kinderopvang is nu vaak elf uur open. Er zijn uren dat er nauwelijks mensen komen. Als je heel veel personeel nodig hebt om die diensten te vullen kun je je afvragen of dat wel handig is. Maar om dat te veranderen zullen alle werkgevers en werknemers in Nederland moeten meewerken en niet alleen de kinderopvang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl