Rotterdam geeft statushouders baan: 'Rijk moet ook bijspringen'
Ewoud Kieviet
Politiek verslaggever
Ewoud Kieviet
Politiek verslaggever
Het nieuwe Rotterdamse stadsbestuur geeft statushouders naast een opleiding ook een baangarantie binnen de gemeente of elders op de arbeidsmarkt. Dat gebeurde de afgelopen periode al bij 23 mensen, maar het nieuwe college wil dat flink uitbreiden. Daarvoor kloppen ze nu aan bij het ministerie van Sociale Zaken.
"Met deze aanpak besparen we op uitkeringen en leiden we goede mensen op voor de arbeidsmarkt, daarom willen we de extra kosten vergoed krijgen van het Rijk", zegt wethouder Karremans.
Minister Van Gennip van Sociale Zaken is te spreken over de Rotterdamse aanpak."Dit is precies wat we nodig hebben. Voor de mensen zelf dat ze kansen krijgen om aan de slag te gaan en waarde toe te voegen, maar ook voor de samenleving want we hebben mensen keihard nodig."
Volgens wethouder Karremans kunnen de leerwerktrajecten voor alle partijen iets opleveren, omdat ze er ook toe leiden dat nieuwe Rotterdammers veel sneller op eigen benen kunnen staan. "Als je midden op de werkvloer staat en met collega's omgaat leer je de taal en de sociale omgangsvormen beter. Daarmee voorkom je dan weer dat nieuwkomers in een sociaal isolement terecht komen."
Geen subsidiebanen
Op de krappe arbeidsmarkt van dit moment leveren de leerwerktrajecten de gemeente Rotterdam ook goede arbeidskrachten op. "Het zijn echt banen waar veel behoefte aan is, zoals automecanicien, beveiliger of dienstverleningsmedewerker."
Dat kan binnen de gemeente, maar ook elders, zegt de wethouder:
Het gaat dus volgens Karremans niet alleen om subsidiebanen. Van de eerste groep statushouders die aan dit traject meedeed heeft iedereen een vast contract gekregen bij de gemeente of partners van de gemeente.
Prikkel voor meer gemeenten
Als er meer geld komt geeft dat meer gemeenten een prikkel zich in te zetten voor statushouders, denkt Karremans. "Wij krijgen van het Rijk geld om uitkeringen te betalen, maar als wij iemand aan werk hebben geholpen krijgen we dat niet altijd vergoed. Daarom willen wij vooraf meer geld voor deze leerwerktrajecten, zodat we meer mensen op deze manier kunnen helpen."
In het coalitieprogramma trekken Leefbaar Rotterdam, VVD, D66 en Denk nu 6 miljoen euro voor de plannen uit. Daarmee kunnen al meer statushouders geholpen worden dan nu, maar ze hopen dus op meer financiële steun van minister Van Gennip van Sociale Zaken. Die reageert voorzichtig positief. "Volgens mij zijn er wel regelingen waar we dit mee kunnen financieren", denkt ze. De minister belooft te gaan kijken wat de mogelijkheden zijn.