Boeren betoogden vrijdag bij het huis van minister Van der Wal
NOS Nieuws

Kabinet noemt boerenprotest bij huis minister onacceptabel

Het kabinet vindt de demonstratie die een groep boeren afgelopen vrijdag hield voor het woonhuis van VVD-minister Van der Wal niet acceptabel. Dat zei staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid in de Tweede Kamer.

Daar leven veel vragen over de intimiderende werking van bepaalde protestacties van boeren, zoals die van Voll Gass van vrijdag en eerder die van Farmers Defence Force. Een groot deel van de Kamer nam daar al direct afstand van. Voor woensdag 22 juni is er weer een grote demonstratie aangekondigd in Den Haag.

D66-Kamerlid Paternotte vindt dat het te normaal dreigt te worden dat ministers - en hun partners en kinderen - thuis te maken krijgen met burgers die het niet eens zijn met het kabinetsbeleid. "Hoe kon dit nu gebeuren vrijdag?", wilde hij van de staatssecretaris weten. Het was immers bekend dat het kabinet die dag met omstreden stikstofplannen zou komen.

Staatssecretaris Van der Burg herhaalde dat de politie de protestactie niet heeft zien aankomen, en eenmaal ter plaatse geen strafbare feiten heeft geconstateerd. "Maar wij ervaren deze demonstratie allemaal als intimiderend. Dat is onacceptabel. Iedereen heeft het recht om te demonstreren, maar doe dat wel op ordentelijke wijze."

Als deze boeren boodschappen doen pakken ze de auto, niet de trekker.

Kamerlid Wassenberg, Partij voor de Dieren

Paternotte vroeg zich af wat er juridisch te doen is tegen demonstraties die eigenlijk te ver gaan. Ook de Partij voor de Dieren vindt het overduidelijk dat intimidatie een doel op zich is geworden. "Vindt de staat het dan geen intimidatie dat ze met trekkers komen?", vroeg Kamerlid Wassenberg. "Een trekker is geen normaal vervoermiddel. Als deze boeren boodschappen doen, pakken ze de auto, niet de trekker."

De staatssecretaris vindt tractoren ook intimiderender dan "fietsend of lopend naar een demonstratie komen". Maar intimiderend overkomen is niet vanzelf een strafbaar feit, zei hij. "Wij kunnen niet optreden want daar is geen wettelijke basis voor. Een burgemeester kan ingrijpen door te zeggen waar in een stad een demonstratie is toegestaan. Die zou bijvoorbeeld kunnen bepalen dat er rondom een bepaald woonhuis niet gedemonstreerd mag worden."

SGP en BBB namen afstand van de actie voor de deur van de minister. Maar zij vinden dat er te veel aandacht is voor boerenprotesten in vergelijking met de volgens hen ook intimiderende acties van bijvoorbeeld Greenpeace en Extinction Rebellion.

Ik kan u zeer intimiderend een sinaasappel komen brengen mevrouw Van der Plas.

Staatssecretaris Van der Burg

Het bezoek van boeren van Farmers Defence Force aan toenmalig D66-fractievoorzitter Jetten, die van hen thuis een voedselpakket kreeg overhandigd, vindt Kamerlid Van der Plas minder erg. "Wat is daar nou eigenlijk gebeurd?" zei zij. Van der Burg vond die relativering niet vanzelfsprekend. "Ik kan u zeer intimiderend een sinaasappel komen brengen mevrouw Van der Plas."

Over de aangekondigde demonstratie van volgende week woensdag is het laatste woord nog niet gezegd. De Haagse burgemeester Van Zanen (VVD) heeft om hulp gevraagd van de Rijksoverheid bij het tegenhouden van tractoren op de snelweg. De protestactie kan de stad opnieuw ontregelen. Daarbij speelt mee dat op dezelfde dag wordt gestart met de opbouw voor Veteranendag op het Malieveld.

Verschillende landbouworganisaties zoals LTO Nederland willen meedoen als het protest ordelijk blijft. Tractoren horen er wel bij, vindt LTO-voorzitter en oud-CDA-politicus Van der Tak.

Hoe groot de demonstratie van organisator Agractie wordt is nog niet duidelijk, emotioneel wordt het waarschijnlijk wel. "Moord met voorbedachten rade tegen boerenbedrijven en de toekomst van boerengezinnen laten wij niet gebeuren!" staat er bij de oproep.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl