Protest in Londen tegen de asielzoekersvluchten naar Rwanda
NOS Nieuws

Britse minister laat eerste asielzoekersvlucht naar Rwanda doorgaan

De eerste vlucht met asielzoekers die van het Verenigd Koninkrijk naar Rwanda worden gebracht, gaat door vandaag. Dat heeft de Britse minister Truss van Buitenlandse Zaken gezegd.

De vlucht staat vanavond rond 22.30 uur Nederlandse tijd gepland. Er moeten zeven of acht asielzoekers naar het Afrikaanse land worden gebracht. Rwanda krijgt van het Verenigd Koninkrijk geld voor de opvang. De overeenkomst geldt vooralsnog voor de komende vijf jaar.

De eerste vluchtelingen komen terecht in de hoofdstad Kigali, in het Hope Hostel:

In het Rwandese Hope Hostel worden asielzoekers uit Engeland opgevangen

Er is veel kritiek op de constructie die in april door premier Johnson werd aangekondigd. Tegenstanders wijzen op de mensenrechtensituatie van Rwanda, waar politieke tegenstanders van de regering volgens organisaties als Human Rights Watch en Amnesty International de afgelopen jaren zijn gearresteerd en gemarteld en journalisten met beperkingen van de persvrijheid te maken hebben.

In totaal hebben 130 mensen te horen gekregen dat ze in aanmerking komen voor uitzetting naar Rwanda, onder wie ook Afghanen en Syriërs. Tientallen asielzoekers hebben individuele rechtszaken gewonnen waardoor ze niet mee hoeven. Er komen ook vandaag nog drie zaken voor de rechter voordat het vliegtuig kan vertrekken. Een verzoek om de hele vlucht te blokkeren, werd gisteren afgewezen door het Hof van Beroep. Ook een allerlaatste poging vandaag bij het Hooggerechtshof haalde het niet.

Bij een uitzettingscentrum in de buurt van luchthaven Gatwick werd de afgelopen dagen geprotesteerd door tegenstanders:

Mensenrechtenactivisten roepen 'No Rwanda' bij azc Gatwick Airport

Buitenlandminister Truss zei vandaag bij een ochtendprogramma van de BBC te verwachten dat de vlucht vandaag doorgaat, zelfs al zijn er maar een paar asielzoekers aan boord, "uit principe". Als asielzoekers niet meegaan op deze vlucht, dan gaan ze met de volgende, stelde de minister. "Het is een belangrijk onderdeel van onze strategie om de mensensmokkelaars aan te pakken die handel drijven in de hoop en dromen van mensen."

De regering Johnson argumenteert dat asielzoekers worden ontmoedigd met de dreiging van deportatie naar Rwanda. Of dat werkt is de vraag. Sinds de aankondiging van het Rwanda-plan is het aantal asielaanvragen nog niet afgenomen. Op de kritiek op de Rwanda-constructie antwoordde Truss vandaag dat de tegenstanders maar met een alternatief moeten komen om illegale immigratie aan te pakken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl