Migranten zitten in een rubberboot in het Kanaal onderweg naar Engeland op 15 maart
NOS NieuwsAangepast

VK gaat asielzoekers naar Rwanda sturen in afwachting aanvraag

Asielzoekers die Het Kanaal oversteken en illegaal het Verenigd Koninkrijk proberen te bereiken, kunnen naar Rwanda worden gebracht voor de behandeling van hun asielaanvraag. Dat blijkt uit nieuwe migratieplannen die de Britse regering vandaag gaat presenteren. Rwanda heeft de deal met het Verenigd Koninkrijk bevestigd.

Rwanda, dat deel uitmaakt van het Gemenebest van Naties, voorheen het Britse Gemenebest, krijgt 120 miljoen Britse pond (ruim 140 miljoen euro) voor een proefproject waarin asielzoekers naar het land worden gevlogen terwijl hun asielaanvragen beoordeeld worden. De regeling zou vooral gericht zijn op alleenstaande mannen die via Het Kanaal in Groot-Brittannië aankomen.

De Britse premier Johnson kondigde presenteerde vandaag de nieuwe migratieplannen:

Johnson: 'Dit beleid verstoort bedrijfsmodel van de bendes'

Premier Boris Johnson houdt vandaag een toespraak om het plan toe te lichten. Hierin zal hij zeggen dat er wat gedaan moet worden om "de verachtelijke mensensmokkelaars" te bestrijden die "de zee in een waterig kerkhof veranderen". "We kunnen dit illegale parallelle systeem niet laten bestaan. Ons medelijden mag dan oneindig zijn, onze ruimte om mensen te helpen is dat niet."

Met het proefproject in Rwanda probeert de regering de belofte dat Brexit de controle over de Britse grenzen zou betekenen alsnog in te lossen. Vorig jaar staken 28.526 mensen het Engelse Kanaal over in kleine bootjes. Dit jaar kwamen daar 4578 bij. Gisteren maakten ongeveer 600 mensen de oversteek en Johnson gaat vandaag zeggen dat dit binnen enkele weken gaat oplopen naar 1000 per dag.

Slechte reputatie mensenrechten

De nieuwe migratieplannen stuiten op veel protest. Er wordt bijvoorbeeld gewezen op de slechte reputatie van Rwanda op gebied van mensenrechten. Het Verenigd Koninkrijk eiste zelf vorig jaar bij de Verenigde Naties nog een onderzoek naar moorden, verdwijningen en folteringen in het land in Oost-Afrika.

Ook Britse politici hebben veel kritiek op het plan. Oppositiepartij Labour noemt het plan "onwerkbaar, onethisch en buitensporig", en zegt dat het bedoeld is om de aandacht af te leiden van de overtredingen van de coronaregels door Boris Johnson.

De Nederlandse staatssecretaris van Justitie Van der Burg noemt het plan "bijzonder". Hij wijst erop dat Rwanda "niet echt een buurland van het Verenigd Koninkrijk" is, maar hij vindt het verder een zaak van de Britten.

Van der Burg benadrukt dat de Britten geen lid meer zijn van de EU. "In Nederland zou dit niet kunnen, want wij zijn gebonden aan verdragen waar zij niet aan gebonden zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl