Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
NOS NieuwsAangepast

Minister wil jonge arbeidsmigranten uit Franse banlieues halen

Minister Van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) stelt voor om werkloze jongeren uit de Franse voorsteden (banlieues) naar Nederland te halen om bijvoorbeeld in de horeca of in de kassen te werken. In een interview met het AD zegt ze dat de Nederlandse economie niet kan draaien zonder arbeidsmigranten.

Vanwege de krapte op de arbeidsmarkt is er op dit moment veel personeel nodig. Van Gennip kijkt daarbij eerst naar de ruim 1 miljoen Nederlanders die geen baan hebben. Ook hoopt ze bijvoorbeeld dat mensen met een deeltijdbaan meer willen gaan werken.

Maar ze denkt dat daarnaast nog veel arbeidsmigranten nodig zijn, en zegt in het AD: "In Frankrijk is echt een hoge jeugdwerkloosheid, zeker in de banlieues. Veel hoger dan wij hier kennen. Ik zou mij kunnen voorstellen dat we investeren in die Franse of ook bijvoorbeeld Spaanse schoolverlaters."

Criminaliteit

De banlieues rond bijvoorbeeld Parijs staan te boek als probleemwijken met veel drugshandel en criminaliteit. Van Gennip denkt dat werk zou kunnen helpen om jongeren op het goede pad te brengen.

"De eerste vraag die de minister zichzelf moet stellen is: willen de jongeren die daar wonen dit werk doen wat wij hier hebben", zegt Hafid Ballafkih, lector Arbeid en Human Capital in Transitie aan de Hogeschool van Amsterdam in het NOS Radio 1 Journaal. "Het gaat voornamelijk om kaswerk, en het zijn dezelfde jongeren als wij hier hebben."

Daarnaast zijn de aantallen volgens hem niet groot genoeg om de krapte op te lossen. "Misschien haal je er 100, 200, laten we zeggen duizend mensen, maar dat lost het probleem niet op. Het probleem is veel groter."

Kamer: kansloos plan

Veel partijen in de Tweede Kamer reageren afwijzend op het pleidooi van Van Gennip. Volgens JA21 is het "vragen om problemen" als we jongeren uit de probleemwijken naar Nederland halen. Net als de PVV, Forum voor Democratie en de Groep Van Haga wil JA21 dat de minister opheldering komt geven in de Kamer.

Volgens PVV-leider Geert Wilders is het kabinet "totaal de weg kwijt". Ook regeringspartij VVD noemt het een "kansloos plan". Van Gennip zou zich moeten richten op de 1 miljoen mensen die in Nederland nog langs de kant staan, zegt Kamerlid Zohair El Yassini. Volgens de SP dient het kabinet vooral de belangen van de bedrijven en niet van de samenleving.

Vorige maand zei Van Gennip in de Tweede Kamer dat ze liever arbeidsmigranten uit de Europese Unie naar Nederland haalt, dan uit landen als Marokko, Egypte en Tunesië. Maar als we alleen naar Europa kijken redden we het niet om genoeg mensen te vinden, zegt Ballafkih. Daarvoor moeten we volgens hem naar Afrika kijken.

"Maar dat willen we niet, zeggen we als land zijnde. Dat is dan prima, maar dan moet je denken aan kwalitatieve groei", zegt hij. "Dus niet meer mensen in bepaalde beroepen, maar misschien bepaalde beroepen waar we geen mensen voor kunnen krijgen langzaam uit laten sterven. Dat is ook een constructie."

We zijn te laat ingesprongen, zegt hij. "Over de vergrijzingsgolf werd in de jaren 80 al geschreven, dat die eraan kwam. Het is heel spijtig maar er wordt geen actief beleid op gevoerd. Het is pleisters plakken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl