Spanje viert de 1-0 van Carlos Soler

Spanje neemt kop over van Portugal, dat zonder Ronaldo verliest van Zwitserland

Spanje heeft de koppositie in groep 2 van de hoogste divisie in de Nations League overgenomen van Portugal. Waar de Spanjaarden met 2-0 wonnen van Tsjechië, ging Portugal zonder Cristiano Ronaldo met 1-0 onderuit in Zwitserland.

In Praag speelden de Spanjaarden begin deze maand nog moeizaam met 2-2 gelijk tegen Tsjechië. In het warme Málaga ontsnapte La Roja in de chaotische openingsfase aan een achterstand. FC Twente-aanvaller Václav Cerný en Jan Kuchta namen het doel van Spanje onder vuur, maar beide keren redde doelman Unai Simón bekwaam.

'Gavi, Gavi, Gavi'

Op aangeven van Marco Asensio zette Carlos Soler Spanje op 1-0. De middenvelder van Valencia was ook nog dicht bij de 2-0. Na rust was Spanje een stuk sterker dan Tsjechië en met de invalbeurt van de 17-jarige Gavi nam het overwicht toe en werd het publiek alleen maar enthousiaster.

"Gavi, Gavi, Gavi", schalde door het Estadio La Rosaleda voor het 17-jarige supertalent van FC Barcelona, afkomstig uit Andalusië. Met zijn goal in Praag werd Gavi de jongste doelpuntenaker ooit voor Spanje en ook in het afgelopen duel met de Zwitsers (0-1 winst) was hij de Spaanse smaakmaker.

Gavi (l) en Václav Jemelka (r)

Met een knappe passeeractie leidde Gavi de 2-0 in. Hij vond Dani Olmo, die de bal in één keer doorstuurde naar Ferran Torres. Na een voorzet van Torres was Pablo Sarabia in de 75ste minuut het doeltreffende eindstation van de fraaie aanval.

Vroege goal Seferovic genoeg voor eerste zege Zwitserland

Na zijn reservebeurt tegen Spanje en zijn twee goals tegen Zwitserland zat Cristiano Ronaldo niet bij de selectie van Portugal voor het duel met de Zwitsers in Genève. Bondscoach Fernando Santos had de 37-jarige aanvaller evenals João Moutinho en Raphaël Guerreiro op vakantie gestuurd.

Volgens Santos waren de drie niet geblesseerd, maar krijgen ze rust. Zonder dit drietal kreeg Portugal al vroeg tegenslag te verwerken. In het wervelende begin van de wedstrijd kopte Haris Seferovic na 56 seconden raak en niet veel later kreeg Zwitserland een strafschop, maar die ging na ingrijpen van de VAR niet door.

Zwitserland viert de goal van Haris Seferovic

Kort nadat Danilo een goede kans op de 1-1 gemist had, werd een treffer van Rafael Leão afgekeurd. Na die boeiende openingsfase kabbelde de wedstrijd lang voort. Portugal zette de meeste druk, kreeg ook een aantal goede kansen, maar de uitblinkende Zwitserse doelman Jonas Omlin had overal een antwoord op.

Seferovic was nog dicht bij zijn tweede goal, maar het bleef 1-0. Zwitserland boekte na drie nederlagen op rij zijn eerste zege in de Nations League en kwam op één punt van nummer drie Tsjechië. Spanje voert de groep aan met acht punten en Portugal heeft nu één punt achterstand.

De hoogste afdeling van de Nations League - Divisie A - telt vier groepen. Spanje en Portugal komen uit in groep 2 en het Nederlands elftal in groep 4.