Een restaurant in Kreta, dat ook kampt met personeelstekorten
NOS NieuwsAangepast

Niet alleen Nederland worstelt met personeelstekorten in de horeca

Geen kok, barpersoneel of keukenhulp. De horeca kampt met een groot personeelstekort. En dat is niet alleen een Nederlands probleem, ook werkgevers in andere (vakantie-)landen in Europa zijn driftig op zoek naar personeel.

Eerst de situatie in Nederland: de arbeidsmarkt is krapper dan ooit en de horeca is de sector waar de meeste vacatures te vinden zijn. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde bijna 43 procent van de horecaondernemers aan het begin van het tweede kwartaal dat personeelstekort de belangrijkste belemmering is. Nu de zomer voor de deur staat, wordt het een enorme uitdaging om mensen te vinden.

Op sommige plekken blijven cafés gesloten omdat er geen personeel is. De laatste cijfers van het UWV in Zeeland laten zien dat werkzoekende kelners en barmedewerkers gemiddeld de keuze hebben uit vier openstaande vacatures.

Bij deze strandtent zoeken ze daarom ook (ver) buiten Nederland:

Gewoon in Ouddorp: een Spanjaard, Braziliaan én Marokkaanse in één keuken

Frankrijk: toerisme trekt aan, personeel ontbreekt

En dat is niet alleen in Nederland zo. Neem Frankrijk, een van de populairste vakantiebestemmingen. Het toerisme trekt enorm aan, maar personeel ontbreekt.

Volgens recent onderzoek van het Franse arbeidsbureau zijn er 361.000 vacatures bij hotels, cafés en restaurants: 23 procent meer dan een jaar geleden.

Spanje: 'Horecapersoneel rent poten onder het lijf vandaan'

Ook Spanje kampt met personeelstekorten in de toeristische sector. De werkloosheid in Spanje is rond de 14 procent en daarmee een van de hoogste van de Europese Unie. Horecaondernemers hebben grote moeite om personeel te vinden. Veel jongeren vertrekken naar het buitenland omdat ze worden onderbetaald.

300.000 mensen gezocht in Italië

Een ander land dat ook sterk afhankelijk is van het toerisme is Italië. Voor dit seizoen missen ze zo'n 300.000 mensen in deze sector.

Als de vacatures niet worden ingevuld, dreigt de sector volgens de branchevereniging zo'n 6,5 miljard euro te verliezen.

Seizoenarbeiders komen niet meer terug

In Griekenland waarschuwden hoteleigenaren al bij de start van het seizoen dat de seizoenarbeiders niet teruggekeerd waren. Er zijn veel meer boekingen dan vorig jaar, maar er is een tekort van ongeveer 50.000 mensen aan personeel, vooral aan keuken- en schoonmaakmedewerkers in hotels op de eilanden.

Veel mensen die dat werk deden, kwamen uit buurlanden als Bulgarije. Zij zijn tijdens de coronapandemie ander werk gaan doen en komen niet meer terug. Het werk dat ze nu doen, betaalt beter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl