NOS Wielrennen

Zwitserse Claessens maakt op Papendal einde aan zegereeks Smulders in wereldbeker

Uitgerekend op haar thuisbaan Papendal is een einde gekomen aan de zegereeks van BMX'ster Laura Smulders in de wereldbeker. De oudste van de twee zussen Smulders won al 25 wereldbekerwedstrijden, waaronder de laatste vijf.

Maar vandaag moest zij haar meerdere erkennen in de Zwitserse Zoé Claessens. Voor Europees kampioene Claessens is de zege een primeur in het wereldbekercircuit.

Zwitserse Claessens te sterk voor Smulders op wereldbeker supercross

Nog voor de eerste BMX'sters van de heuvel daverden, was de wedstrijd al beroofd van een van haar favorieten. De Colombiaanse Mariana Pajón, tweevoudig olympisch kampioene, trok zich voor de start namelijk terug met een blessure aan haar hand.

Laura Smulders debuteerde in 2012 in Londen met olympisch brons, maar miste in Tokio de finale. Zo zag ze vanuit de coulissen hoe haar zus Merel onverwacht naar olympisch brons snelde.

Waar Laura na Tokio de zeges aaneenreeg, kampte Merel Smulders maandenlang met rugproblemen. Op Papendal was ze terug en plaatste zich meteen voor de finale, waarin ook Judy Bauw en Manon Veenstra vertegenwoordigd waren.

Beide zussen schoten exact gelijk als snelsten uit de startblokken, maar het was Claessens die als eerste de bocht indook. Laura Smulders viel terug naar plek vier, knokte zich terug tot in het wiel van de Zwitserse, maar kwam er niet meer overheen.

Bauw eindigde als vijfde, Merel Smulders werd zevende en Veenstra achtste.

Fransman André bedreigt record Kimmann

Zonder olympisch en wereldkampioen Niek Kimmann, die zich dit jaar richt op het Amerikaanse BMX-circuit, konden de Nederlandse mannen geen potten breken.

Kimmann was wel aanwezig in Arnhem en zag zo hoe zijn broertje Justin en Jay Schippers (de laatste na een fotofinish) sneuvelden in de halve finales. De finale werd een Frans feestje. Liefst vijf Fransen plaatsten zich voor de finale. Sylvain André, de wereldkampioen van 2018, hield uiteindelijk landgenoot Jérémy Rencurel van de zege.

Niek Kimmann was als toeschouwer aanwezig bij de wereldbekerwedstrijden op Papendal.

Voor André was het de derde wereldbekerzege in zijn loopbaan. Alle drie behaalde hij op de baan van Papendal. Daarmee is hij nog een zege verwijderd van het aantal zeges op de Nederlandse baan van Kimmann.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl