NOS Wielrennen

Na olympisch goud doet BMX'er Kimmann nu in de VS wat de kleine Niek al wilde doen

Hij heeft alles al gewonnen wat er op een BMX-fiets te winnen valt: olympisch goud, het WK, de wereldbekerranking en het EK. Maar één prijs ontbreekt nog op de erelijst van Niek Kimmann: The Grands, de prestigieuze serie BMX-wedstrijden in de Verenigde Staten.

"Ik dacht dat ik na de Spelen wel een mentaal dipje zou krijgen", zegt Kimmann (25), die afgelopen zomer in Tokio ondanks een gebarsten knieschijf goud pakte. "Maar ik merk dat als ik mezelf blijf uitdagen en dingen blijf doen waar ik enthousiast van word, dat ik het goed naar mijn zin heb."

Niek Kimmann bereidt zich voor op zijn Amerikaanse droomprijs

Die uitdaging vond Kimmann in de VS, waar een hele serie wedstrijden (de American Nationals, ook wel The Grands genoemd) leidt tot een spectaculaire finale in november. "Al toen ik een klein kind was, wilde ik altijd al de Grands rijden. Als het ooit zou kunnen dan was het nu, een jaar na de Spelen."

'Heel vet om op nieuwe banen te racen'

Na zes races staat hij eerste, net als Laura Smulders bij de vrouwen.

Maar naast het sportieve aspect telt voor Kimmann ook het avontuur. "Ik heb heel mijn hele leven in Europa geracet, bijna elke baan in Europa ken ik wel", vertelt de 25-jarige Kimmann. "Ik vind het gewoon heel vet dat ik volgende week naar Amerika ga naar een baan waar ik nooit geweest ben. Dan moet ik in een paar sessies die hele baan onder de knie hebben en dan komt de passie van de kleine Niek weer naar boven."

BMX in 2022

Datum Wedstrijd Locatie
28-29 mei wereldbeker Glasgow (Sch)
11-12 juni wereldbeker Papendal (NED)
8-10 juli EK Dessel (Bel)
27-31 jul WK Nantes (Fra)
24-25 sep wereldbeker Bogota (Col)
1-2 okt wereldbeker Bogota (Col)
26-27 nov Finale The Grands Tulsa (VS)

Naast zijn Amerikaanse droom rijdt Kimmann dit jaar in principe gewoon de wereldbekerwedstrijden en in juli ook het WK in Frankrijk, in het hol van de leeuw. Uit Frankrijk komt de meeste concurrentie, het is bij de mannen het beste land ter wereld. Bovendien ligt in Frankrijk ook de volgende olympische gouden medaille klaar in 2024. Maar dit jaar is de focus van Kimmann vooral op november gericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl