Het strand van Benidorm
NOS Nieuws

Spanje maakt zich op voor bloedhete week

Het is bloedheet in Spanje. In het zuiden van het land is het op het sommige plekken 42 graden. Dat gebeurt vaker, maar niet vaak zo vroeg in het jaar.

Volgens het Spaanse meteorologische instituut (AEMET) heeft Spanje vanaf morgen te maken met de warmste hittegolf die voor de zomer plaatsvindt in zeker twintig jaar. En het eind is nog niet in zicht.

Volgens het AEMET is er vanaf morgen officieel sprake van een hittegolf. In het binnenland wordt het 34 tot 36 graden; in het zuiden, rond Sevilla, kunnen de temperaturen oplopen tot 43 graden. 's Nachts wordt het niet koeler dan 20 graden. Alleen in de noordelijke regio's Cantabrië, Galicië en de Pyreneeën geldt de hittegolf niet.

De hitte wordt veroorzaakt door een stroom van hete lucht afkomstig uit Noord-Afrika. Die lucht is volgens het AEMET naast warm ook zeer droog. De Catalaanse krant El Periódico schrijft dat 2022 op weg is het warmste jaar te worden sinds de metingen begonnen. Vorige maand was het ook al extreem warm. Toen werden temperaturen gemeten van 40 graden, bijna 15 graden warmer dan normaal voor die periode.

Ook komende dagen nog warm

De hoge temperaturen houden nog wel even aan. De verwachting is dat de hittegolf zeker tot en met woensdag duurt. Daarna wordt het vanuit het westen ietsje koeler in Spanje.

De autoriteiten raden aan genoeg water te drinken, geen alcohol te nuttigen en niet te zwaar te tafelen. En als je de deur uit moet voor bijvoorbeeld boodschappen, kan je dat het beste 's ochtends vroeg of later op de middag doen; zo vermijd je de heetste momenten. Ook wordt gevraagd een oogje in het zeil te houden bij ouderen of mensen met een kwetsbare gezondheid.

Het Jeugdjournaal sprak vorige maand met kinderen in Spanje over de hitte van toen:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl