ANP
NOS Nieuws

'Onacceptabel': politici reageren met afschuw op protestactie boeren

Door verschillende Nederlandse politici is met afschuw gereageerd op het bezoek van boze boeren aan het woonadres van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof, VVD), op vrijdagavond. Actiegroep Voll Gass kwam daar protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet.

"Stop daar mee. Je zoekt mensen NIET thuis op, hoe boos je ook bent", zo reageerde Kamerlid Caroline van der Plas (BoerBurgerBeweging) via Twitter op de actie. "Grootste deel van onze boeren in NL staat hier ook niet achter en baalt enorm dat dit soort acties afstraalt ook op hen."

'Hard de grens trekken'

Fractievoorzitter Jan Paternotte van regeringspartij D66 zegt dat er maatregelen genomen moeten worden om herhaling te voorkomen: "Boosheid mag. Maar dit is ver over de grenzen die voor iedereen gelden, en deze boeren staan niet boven de wet. Als we nu niet hard de grens trekken hebben straks alle ministers politie voor de deur."

Ook vanuit de oppositie komt er steun voor de VVD-minister: zowel fractievoorzitter Klaver van GroenLinks als Ouwehand van de Partij voor de Dieren hebben het over een 'onacceptabele' protestactie: "Bedreigend voor wie het overkomt, ondermijnend voor de democratie. Heel veel sterkte Christianne", zegt Ouwehand.

Klaver spreekt van 'intimidatie':

Het is de afgelopen jaren vaker voorgekomen dat politici thuis zijn opgezocht. Zo kreeg D66-fractieleider Jetten in 2020 ongevraagd een voedselpakket thuisbezorgd van leden van de Farmers Defence Force. Die actie vond Jetten te ver gaan, hoewel er volgens hem geen sprake was van een dreigende sfeer.

Vorig jaar werd een man met een masker opgepakt die herhaaldelijk bij toenmalig CDA-minister De Jonge had aangebeld. En begin dit jaar stond een schreeuwende man met een fakkel voor de woning van D66-minister Kaag (Financiën). Hij werd veroordeeld tot zes maanden cel.

Kaag prijst nu via Twitter de "moed van collega Christianne van der Wal, om standvastig het gesprek aan te gaan. Maar wat nog meer indruk maakt: de angst van haar gezin die ze beschrijft. Laat iedere demonstrant dat goed in z'n oren knopen. Blijf weg bij mensen thuis!"

Toen ze naar binnen wilde gaan, probeerde iemand toch nog met haar te praten. Daar was de minister niet van gediend, "mijn kinderen staan hier binnen te trillen":

Minister in gesprek met boeren: 'Kinderen staan binnen te trillen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl