1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Wielrennen

Sprinter Kooij duikt als eerste de bocht in en sprint naar zege in ZLM Tour

Olav Kooij heeft de eerste etappe van de ZLM Tour op zijn naam geschreven. De 20-jarige sprinter van Jumbo-Visma drukte in de gevaarlijke finishzone in Kapelle zijn wiel net iets voor dat van Jakub Mareczko (Alpecin-Fenix) over de streep.

Elia Viviani (Ineos) liet zich wegdrukken in de laatste bocht en moest genoegen nemen met plek drie. Voor Kooij is het al de vijfde zege dit seizoen.

EPA
Olav Kooij

De eerste etappe was een soort avondcriterium van 102,5 kilometer verdeeld over acht rondjes van het Zeeuwse Kapelle naar Wemeldinge en weer terug naar Kapelle.

Local heroes

En dus was het niet toevallig dat Wesley Mol als eerste de aanval koos. De 23-jarige renner van de Duitse continentale formatie Bike Aid is namelijk geboren en getogen in Kappelle. Dat kon Thijs de Lange (Metec) uit het naburige Kattendijke natuurlijk niet op zich laten zitten en dus meldde hij zich met drie vluchtgenoten bij Mol in de aanval.

Halverwege namen de drie WorldTour-ploegen in de koers - Ineos, Jumbo-Visma en DSM - het heft in handen en verdween de voorsprong als sneeuw voor de zon. Sterker, met Jhonatan Narvaez en Magnus Sheffield (Ineos) sleurend op kop werd het peloton zelfs even in waaiers getrokken, maar lang duurde dat niet.

In de voorlaatste ronde probeerde De Lange het opnieuw en kreeg een groepje met onder anderen Jan-Willem van Schip (Beat), Tim van Dijke (Jumbo-Visma) en Sheffield achter zich aan.

Sheffield, dit voorjaar verrassend winnaar van de Brabantse Pijl, mag gerust gezien worden als een kandidaat voor de eindzege en dus werd het gat snel dichtgereden.

Massasprint onvermijdelijk

In de laatste ronde zorgden de sprintersploegen ervoor dat een massasprint onvermijdelijk werd. Olympisch kampioen op de baan Matthijs Büchli (Beat) werd nog slachtoffer van de nerveuze aanloop naar die sprint, werd de berm in geslingerd, maar wist wel op de fiets de finish te bereiken.

Vooraan dook Kooij als eerste de laatste scherpe bocht in en wist met een lange sprint Mareczko achter zich te houden.

De ZLM Tour wordt voor het eerst sinds 2019 weer verreden. In de tussenliggende jaren werd de vijfdaagse rittenkoers in Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Limburg geschrapt vanwege de coronamaatregelen.

Titelverdediger Teunissen ontbreekt

Mike Teunissen was in 2019 de laatste eindwinnaar, maar verdedigt zijn titel niet vanwege de naweeën van een valpartij in de Ronde van Noorwegen.

Ook dit jaar zal naar verwachting een snelle man met de eindzege prijken, want de Limburgse etappe van vrijdag (een mini-Amstel Gold Race met een vlakke finale) kent deze ronde amper hoogteverschillen.

Sebastian Langeveld is de enige oud-winnaar aan de start. De 37-jarige renner van EF Education, die meedoet aan de ZLM Tour als kopman van een Nederlandse selectie, was vijftien jaar geleden de beste in de (toen nog) Ster Elektrotoer.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl