Dat Fabio Jakobsen de Eurométropole Tour op zijn naam heeft geschreven, kan niet echt een verrassing worden genoemd. De 25-jarige Nederlander, weliswaar pas dit seizoen hersteld na zijn zware val, boekte in het Belgische Doornik zijn zevende zege van het seizoen.

De winnaar van de tweede etappe van de Ronde van Kroatië is verrassender: de pas 19-jarige Olav Kooij sprintte naar zijn eerste overwinning sinds hij dit jaar de overstap maakte naar de profploeg van Jumbo-Visma.

Kooij, die dinsdag al tweede werd in de openingsrit, nam ook de leiderstrui over van de Duitser Phil Bauhaus.

Net als in de eerste etappe waren de sprinters aan de beurt in de etappe van Slunj naar Otocac over 187 kilometer. De al vroeg ontsnapte Jaime Castrillo werd 12 kilometer voor de finish ingerekend door Bahrain, dat inzette op een nieuwe sprintzege voor Bauhaus.

Brons bij WK

In de slotkilometer trok Mick van Dijke namens Jumbo-Visma de sprint aan voor Kooij, die vorige week brons veroverde bij de WK voor beloften. Dit keer versloeg hij Itamar Einhorn (Israel Start-Up Nation) en Kaden Groves (BikeExchange) in de sprint.

Het was niet de eerste zege die Kooij in het shirt van Jumbo-Visma boekte. Vorig jaar won hij in dienst van de opleidingsploeg onder andere een rit in de goed bezette Wielerweek Coppi e Bartali.

Olav Kooij veroverde vorige week brons bij het WK voor beloften AFP

In de Eurométropole Tour was Jakobsen de Belg Jordi Meeus en de Deen Mads Pedersen te snel af.

De koers van La Louvière naar Doornik over ruim 177 kilometer brandde pas los op de lokale ronde. Een groep met 25 renners, en zeker niet de minsten, brak weg uit het peloton.

Daarachter sloegen de ploegen die de slag hadden gemist de handen ineen. Jakobsen zette zijn ploeg aan het werk en op 4 kilometer voor de streep smolt alles weer samen. De Nederlander twijfelde in de slotmeters nog tussen een manoeuvre over links of rechts, maar was dermate sterk dat het weinig verschil maakte.

Danny van Poppel sprintte naar de vierde plaats.

STER reclame