NOS Nieuws

Somalië op rand van hongersnood: 'Vier van mijn twaalf kinderen zijn overleden'

"Ik heb een paar van mijn kinderen achter moeten laten." In een overvolle opvang vertelt Amina Abdi Hassan hoe ze op de vlucht sloeg voor hongersnood vanwege de droogte. Vanuit het zuiden van Somalië liep ze met een paar van haar kinderen naar de hoofdstad Mogadishu. Maar ook daar heeft ze nog altijd honger; er is te weinig hulp.

Het is slechts een van de vele voorbeelden van gezinnen die in Somalië op de vlucht zijn geslagen. Het land staat op de rand van een hongersnood, waarschuwen de Verenigde Naties. Al vier seizoenen op rij heeft het niet genoeg geregend in het Oost-Afrikaanse land, met veel mislukte oogsten tot gevolg. Voedselprijzen zijn sterk gestegen en er is te weinig geld voor humanitaire hulp.

Ruim zeven miljoen mensen, bijna 50 procent van de bevolking, komen maar moeilijk aan voedsel, aldus de VN.

Duizenden families in de Hoorn van Afrika zijn op de vlucht voor de droogte. Ziekenhuizen en vluchtelingenkampen in Somalië zitten overvol. Amina Abdi Hassan vertelt hoe ze een paar van haar kinderen achterliet en met de rest naar een kamp in Mogadishu liep:

Droogte in Somalië zorgt voor wanhoop: 'Heb mijn kinderen moeten achterlaten'

Bijzonder dramatisch is de situatie voor kinderen. Dit jaar stierven al drie keer zoveel kinderen aan ondervoeding in vergelijking tot het hele jaar ervoor. Volgens Unicef is het aantal ernstig ondervoede kinderen in Somalië, maar ook in Ethiopië en Kenia, in een paar maanden tijd met meer dan 15 procent toegenomen naar 1,7 miljoen.

Ook de oorlog in Oekraïne is een belangrijke oorzaak voor de precaire situatie waarin Somalië zich bevindt. Volgens Adam Abdelmoula, de VN-coördinator voor Somalië, kwam 85 procent van alle tarwe-import tot voor kort uit Rusland en Oekraïne. "50 procent uit Oekraïne en 35 procent uit Rusland."

El-Khidir Daloum van het Wereldvoedselprogramma van de VN maakt zich grote zorgen. Volgens hem is de situatie in het land in de afgelopen vier decennia niet zo slecht geweest: "Er kunnen nog steeds levens worden gered, maar we moeten wel nu actie ondernemen. De tijd is bijna op."

NOSop3 legde eerder uit hoe de oorlog in Oekraïne bijdraagt aan de hongersnood in landen zoals Somalië:

Oorlog hier, honger daar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl