Opgedroogde karkassen van vee in Ethiopië AFP

De internationale gemeenschap schiet tekort in de aanpak van de ernstige hongersnood in de Hoorn van Afrika, stellen hulporganisaties Oxfam Novib en Save the Children. Elke 48 seconden sterft iemand aan de gevolgen van voedselgebrek, schatten de humanitaire organisaties. In Ethiopië, Kenia en Somalië is het aantal mensen met extreme honger in een jaar tijd meer dan verdubbeld, van 10 miljoen tot 23 miljoen, blijkt uit cijfers van de Verenigde Naties.

Om deze acute crisis aan te pakken, doen Oxfam Novib en Save the Children een dringende oproep aan de G7 en het Westen om snel de door de VN gevraagde 4,4 miljard dollar beschikbaar te stellen voor noodhulp aan de drie zwaar getroffen landen. Daarvan is tot nu toe slechts 2 procent, 93,1 miljoen dollar, bijeengebracht.

Dat de noodhulp niet sneller op gang komt is rampzalig, zeggen de hulporganisaties. Vroegtijdig ingrijpen had "heel veel ellende kunnen besparen", zegt Nienke Hiemstra, humanitair expert bij Oxfam Novib op NPO Radio 1. "Maar we zijn dat stadium eigenlijk al voorbij. Wat nu moet gebeuren, is ontzettend snel de noodhulp opschalen in deze landen. En daar is veel geld voor nodig."

In maart waren de gevolgen van de crisis in Kenia al overal zichtbaar en de wanhoop voelbaar, zag correspondent Elles van Gelder:

Ramp na ramp in de Hoorn van Afrika: 'Dit is de ergste droogte in jaren'

Oxfam Novib en Save the Children vrezen voor een herhaling van de ramp die de regio in 2011 trof. Toen stierven alleen al in Somalië zeker 260.000 mensen omdat ze te weinig te eten hadden. Kinderen onder de vijf jaar maakten de helft uit van de hongerdoden.

De wereldgemeenschap heeft niet genoeg geleerd van de hongersnood in 2011, aldus Hiemstra. Want net als toen wordt ook nu niet snel genoeg gereageerd. "De waarschuwingen die er al zijn geweest, daar is niet genoeg naar gehandeld", zegt ze tegen NPO Radio 1.

Dat komt volgens de hulporganisaties niet omdat er geen geld is of voedsel, maar het wijst op een gebrek aan politieke wil. Ze wijzen erop dat de wereld voldoende voedsel produceert om iedereen te voeden.

STER reclame