Ahmad Mendes Moreira verlaat aangeslagen het veld nadat hij in november 2019 racistisch is bejegend door supporters van FC Den Bosch
NOS Voetbal

Proef met slimme technologie tegen racisme bij Feyenoord, PSV en PEC

In de stadions van Feyenoord, PSV en PEC Zwolle worden komend seizoen proeven gedaan met technologische hulpmiddelen om beter te kunnen vaststellen wie zich schuldig maakt aan discriminerende of beledigende uitlatingen.

Het gaat om een pilot van de KNVB en de Rijksoverheid die deel uitmaakt van het plan 'Ons voetbal is van iedereen', dat werd opgezet na de racistische bejegening van toenmalig Excelsior-speler Ahmad Mendes Moreira, eind 2019 door supporters van FC Den Bosch.

De gebeurtenissen in Den Bosch maakten destijds veel los en de KNVB voerde de strijd tegen racisme in het voetbal op, met onder meer de instelling van de commissie-Mijnals. Maar het bleek onmogelijk om alle daders in Den Bosch te straffen, omdat moeilijk was vast te stellen wie de strafbare uitingen had geroepen.

Drie projecten

De initiatiefnemers van 'Ons voetbal is voor iedereen' hebben het bedrijfsleven gevraagd om met concrete oplossingen te komen, wat heeft geleid tot drie projecten in drie stadions die de laatste weken van het afgelopen seizoen zijn getest.

In het Feyenoord-stadion worden verschillende combinaties van beeld en geluid getest. Bij PSV hangen geluidscamera's, waarmee afwijkend geluid zoals racistische opmerkingen kunnen worden gesignaleerd. En in het stadion van PEC Zwolle wordt met nieuwe technieken getest hoe de sociale veiligheid kan worden verbeterd.

Over een jaar moet blijken hoe de slimme technologie kan helpen bij het signaleren van racisme en discriminatie en of het bijdraagt aan het identificeren van mogelijke daders. Het ministerie van VWS heeft ruim 1 miljoen euro uitgetrokken voor de projecten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl