NOS NieuwsAangepast

Armeens-Duitse man rijdt in op voetgangers Berlijn, een dode, twaalf gewonden

In het centrum van Berlijn is een auto ingereden op voetgangers op een trottoir. Hierbij zijn een dode en zeker een tiental gewonden gevallen. Volgens een woordvoerder van de brandweer zijn vijf gewonden in levensgevaar.

Volgens Duitse media is het dodelijk slachtoffer een lerares die met een groep leerlingen op pad was. Het is niet duidelijk of er ook leerlingen gewond zijn geraakt.

De politie heeft de bestuurder aangehouden. Het is een 29-jarige Armeense-Duitse man die in Berlijn woont. Omstanders hadden hem vastgehouden en overgedragen aan de politie. Hij reed in een zilvergrijze Renault Clio.

De Duitse krant Bild heeft een foto vrijgegeven van de aanhouding van de man, die gekleed is in een gele trui, een joggingbroek en rode sportschoenen. De krant schrijft dat hij bij de politie bekend is vanwege vermogensdelicten.

Hulpdiensten waren snel ter plekke:

Auto rijdt in op voetgangers in Berlijn

Het is niet duidelijk of de man met opzet op de menigte is ingereden of dat er sprake van een ongeluk, mogelijk veroorzaakt door een medische noodsituatie. De politie kan daar nog geen uitsluitsel over geven.

De Schots-Amerikaanse acteur John Barrowman was ooggetuige van het ongeluk. Hij vertelde op Twitter dat een auto over een langere afstand over de stoep reed, daarbij meerdere mensen raakte en eindigde in de etalage van een Douglas-filiaal. Volgens Barrowman waren er meerdere dodelijke slachtoffers.

John Barrowman was ooggetuige en deed verslag op Twitter:

Verslag ooggetuige Berlijn: 'Toen we naar buiten kwamen zagen we het bloedbad'

De verdachte reed in een zilvergrijze Renault Clio:

 • AFP
  De auto die inreed op de voetgangers kwam in een winkelpui terecht
 • Reuters
 • AP
  Hulpverleners bij een van de gewonden
 • Reuters
  Er vielen een dode en acht gewonden
 • Reuters
  De voetgangers werden geraakt op het trottoir
 • Reuters
  Hulpverleners en politie op de Kurfürstendamm
 • Reuters

Het verkeersinformatiecentrum van Berlijn meldt dat het gebied rond de Kurfürstendamm is afgezet. Weggebruikers wordt verzocht de plaats van het incident te mijden.

Het incident vond plaats bij de Gedächtniskirche aan de Kurfürstendamm, in de buurt van de plaats van de dodelijke aanslag op 19 december 2016. Toen reed Anis Amri, een afgewezen Tunesische asielzoeker, in op een drukke kerstmarkt. Hierbij kwamen 13 mensen om, inclusief een slachtoffer dat vorig jaar nog is overleden. De dader vluchtte uit Duitsland en werd vier dagen na de aanslag in Milaan door de politie doodgeschoten .

Een kaartje van de plek van het ongeluk van vandaag:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl