NOS Nieuws

'Chaos bij Berlijnse politie na aanslag op kerstmarkt'

De politie heeft na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn urenlang verzuimd een opsporingsactie op touw te zetten en zo kostbare tijd verspeeld. Na de aanslag heerste er vooral chaos, schrijft het Duitse Focus Online op basis van het afsluitende onderzoeksrapport van de Berlijnse politie. Bij de aanslag met een vrachtwagen kwamen op 19 december vorig jaar twaalf mensen om het leven en raakten 66 mensen gewond.

Noch het hoofdbureau, noch de politiecommandant ter plekke nam het initiatief tot opsporingsmaatregelen, staat in het rapport. Deels kwam dat doordat de politie ervan uitging dat de dader al gepakt was.

Kort na de aanslag werd een Pakistaanse man opgepakt, maar die bleek er niets mee te maken te hebben. In het rapport staat dat de ontoereikende kennis van de verantwoordelijke politiecommandant ertoe leidde dat er pas na drie uur een uitgebreide zoektocht werd opgestart.

Blunders

De beschrijving van de situatie in de uren na de aanslag is vernietigend. Op locatie heerste chaos en ontbrak het aan informatie. Politieagenten hadden een half uur na de aanslag nog geen idee wie de leiding had en handelden grotendeels intuïtief, staat in het rapport. Dat er op locatie genoeg agenten waren, kwam vooral doordat velen zich vrijwillig bij de plaats van de aanslag meldden.

Door de politieblunders had de dader, Anis Amri, uren de tijd om weg te komen. Hij vluchtte via Nederland en Frankrijk naar Italië, waar hij uiteindelijk door de politie werd doodgeschoten.

Berlijnse politici maken zich zorgen over het gebrek aan leiding bij de politie na zo'n ingrijpende gebeurtenis. Marcel Lüthe van de liberale partij FDP zegt tegen Focus Online: "Het falen van de politieleiding is op zich al erg genoeg, maar het maandenlange verzwijgen van deze fouten tegenover het Berlijnse parlement en de media maakt dat de positie van de top van de Berlijnse politie onhoudbaar is geworden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl