NOS Nieuws

Jantje Beton: buitenspelen onder druk door TikTok en volle agenda

Buitenspelen staat nog altijd onder druk, concludeert Jantje Beton na onderzoek van Kantar Public. Dat laat zien dat 17 procent van de kinderen nooit naar buiten gaat om te spelen. In een vergelijkbaar onderzoek uit 2018 was dat nog 8 procent.

Volgens de liefdadigheidsorganisatie, die zich hardmaakt voor speelkansen voor kinderen en jongeren, is sprake van een neerwaartse trend. Ook uit een kleinere studie uit 2019 bleek al dat steeds meer kinderen nooit buitenspelen: toen was het 15 procent.

Elke dag, of nooit

Tegelijkertijd gaan vergeleken met vier jaar geleden meer kinderen iedere dag naar buiten om te spelen. In 2018 was het 1 op de 6 kinderen, nu is dat 1 op de 5. Vooral kinderen tussen de 6 en 12 jaar zoeken gaan vaak de buitenlucht in.

Het is een beetje dubbel, zegt een woordvoerder van Jantje Beton. "1 op de 5 kinderen speelt elke dag buiten, maar 1 op de 6 doet dat nooit. Alles daartussenin is teruggezakt. Het beeld is: of elke dag, of nooit."

Vooral oudere kinderen zijn vaker binnen dan buiten te vinden, zegt Jantje Beton. Volgens directeur Dave Ensberg-Kleijkers heeft dat meerdere oorzaken. Zo verkiezen veel kinderen online games of TikTok boven spelen in de buitenlucht.

Ook prestatiedruk speelt een rol, zegt hij. "We zien dat kinderen heel druk zijn. Na school zijn ze bezig met huiswerkbegeleiding of ze moeten naar allerlei sport- of muziekverenigingen. Ze moeten continu presteren en hebben een volle agenda."

Gezondheidsproblemen

Jantje Beton vraagt daarom aandacht voor het belang van buitenspelen. Vandaag is de jaarlijkse 'Buitenspeeldag', die de stichting samen met kinderzender Nickelodeon organiseert.

"Die dag blijft van groot belang", zegt Ensberg-Kleijkers. "Als mensen op jonge leeftijd al weinig aan het bewegen of spelen zijn, zie je dat zij op latere leeftijd ook inactief worden. Met alle gezondheidsproblemen van dien."

Het Kantar-onderzoek laat zien dat kinderen meer buiten willen spelen als er vriendjes meedoen en er activiteiten worden georganiseerd die passen bij hun leeftijd. De Buitenspeeldag moet daarin voorzien, met activiteiten in de buitenlucht in het hele land.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl