Buitenspelen op Nationale Buitenspeeldag
NOS Nieuws•

Nationale Buitenspeeldag wordt 'Buienspeeldag' door stortregen

Voor de allereerste keer heeft het vandaag heel hard geregend op Nationale Buitenspeeldag. En het waren geen lichte buien die over Nederland trokken, op veel plekken stortregende het. Door de regen besloten meerdere organisaties in het land de Buitenspeeldag te annuleren.

Maar het grootste deel van de activiteiten ging gewoon door. "Weer of geen weer, de kinderen spelen gewoon buiten", zegt Ellen Fronik, woordvoerder van Jantje Beton, de organisatie achter de dag. Ongeveer 80 procent van de activiteiten is vandaag gewoon doorgegaan, zegt ze.

"Van een beetje regen ga je niet kapot, toch? Het is juist leuk, omdat je kan stampen in de plassen. Buitenspelen kan altijd", zegt Fronik. Volgens de woordvoerder is het juist belangrijk dat op een dag als deze kinderen gewoon naar buiten gaan.

  • Ellen Fronik
    Natte kinderen tijdens Buitenspeeldag
  • Ellen Fronik/Jantje Beton
    Limbodansen in de regen in Zaandam op Nationale Buitenspeeldag

De echte diehards waren dan ook rennend en klimmend in de regen te zien. "Kinderen kunnen ook buitenspelen in de regen", zei Aylin van Duinen van De Meerpaal in Dronten tegen De Drontenaar. "Dat deden ze vroeger ook."

De stormbaan in Nijkerk werd opeens een stuk spannender met die regen.

Voor sommige kinderen was het vandaag niet mogelijk om buiten te spelen. In het Wilhelminakinderziekenhuis kregen kinderen die het ziekenhuis niet uit konden een VR-bril, waardoor ze zich toch buiten waanden.

Kinderen in het Wilhelminakinderziekenhuis 'spelen buiten' met een VR-bril

Toch waren er ook organisaties die de dag naar binnen verplaatsten. Zo werd er in gymzalen Twister gespeeld, in de kleedkamer van een voetbalvereniging geknikkerd en in de woonkamer gekleurd.

Ook waren er genoeg organisaties die de activiteiten van vandaag annuleerden. "Het regent echt te hard", meldde bijvoorbeeld de gemeente Papendrecht op zijn Facebookpagina. Ook verscheidene basisscholen, buurtprojecten en stichtingen moesten de dag laten voor wat -ie is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl