NOS Nieuws

'Kwart van de studenten met stage ingezet als goedkope arbeidskracht'

Een op de vier studenten die een stage doen, wordt ingezet als een 'normale' werknemer, zonder dat daar een eerlijke vergoeding tegenover staat. Dat blijkt uit onderzoek van instituut ResearchNed in opdracht van het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO).

Bijna de helft van de ruim 4900 ondervraagde studenten in het onderzoek krijgt überhaupt geen stagevergoeding. Vooral in het onderwijs en de zorg wordt geen vergoeding betaald. Onder studenten die wel een vergoeding krijgen bestaan grote verschillen in de hoogte van de vergoeding.

"Ik vrees dat dit al langer speelt", zegt ISO-voorzitter Lisanne de Roos. "Wel zijn er nu extra veel zorgen over de financiële positie van studenten, onder andere door het leenstelsel. Een stage is je allereerste ervaring op de arbeidsmarkt. Daar hoort de persoonlijke groei van de student centraal te staan, en niet het gewin voor de werkgever."

Goedkope werknemer

Eén op de vijf studenten (19 procent) uit het onderzoek gaf aan als stagiair te veel verantwoordelijkheden te krijgen. Zo zegt student Jens over diens stage bij een internetbedrijf: "Ik voelde me eerder iemand die op de Titanic zat terwijl er geen reddingsboten meer waren. Als er problemen waren kon ik terecht bij medestagiaires. Als je het bij het bedrijf aankaartte, had je gewoon moeten luisteren. Dan was het jouw probleem als het niet lukte, want het was een hele simpele opdracht. Dan moest je wel heel dom zijn."

Ruim een kwart van de studenten (27 procent) zei als goedkope werknemer te worden gebruikt door de stagewerkgever. Of de krapte op de arbeidsmarkt in de zorg en het onderwijs hierbij een rol speelt, is niet met zekerheid te zeggen. "Maar we hebben wel een vermoeden", zegt De Roos. "In open antwoorden van respondenten in het onderzoek horen we dat studenten vanaf dag 1 voor de klas moeten staan bijvoorbeeld. "

De studentenorganisatie, die alle studenten in het hoger onderwijs vertegenwoordigt, komt met een plan om de stageproblematiek aan te pakken. Zo wil het ISO dat stagemisbruik wordt tegengegaan en dat een vergoeding verplicht wordt via de cao. Ook pleit de organisatie voor het verduidelijken van rechten van stagiairs, het investeren in begeleiding en het controleren van het stageaanbod in het hoger onderwijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl