NOS SportAangepast

Bol zorgt voor enige Nederlandse zege bij FBK Games, Nederlands record Schilder

Bol wint met overmacht 400 meter horden bij FBK Games

Femke Bol heeft haar internationale topstatus in Hengelo onderschreven met winst op de 400 meter horden. De nummer drie van de Olympische Spelen in Tokio zorgde bij de FBK Games voor de enige Nederlandse zege in 53,94 seconden.

Kogelstootster Jessica Schilder viel buiten de prijzen, maar verbeterde wel het Nederlands record. De Volendamse bracht het via 19,06 uiteindelijk op een afstand van 19,17 meter.

Bol liep in Hengelo haar eerste 400 meter horden van het jaar. De tijd waarmee ze won, zei de topatlete niet zoveel. "Ik kijk in deze fase nog niet naar tijden. Het eerste stuk was goed, het laatste stuk heel zwaar", analyseerde de 22-jarige atlete haar race.

Bol, dit jaar tweede bij de WK indoor op de 400 meter, verbeterde onlangs het wereldrecord op de incourante 300 meter horden. In Hengelo zat er onder zware omstandigheden, regen en wind, geen spectaculaire race in. De tegenstand was ook minimaal.

Nederlands record kogelstootster Schilder

Jessica Schilder miste het podium in Hengelo maar net. De 23-jarige atlete, die dit jaar stuntte met brons op de WK indoor, was echter superblij met haar prestatie.

Schilder bracht het Nederlands record op 19,17 meter. Voor de FBK Games had ze 18,89 meter als beste afstand staan. In Hengelo verbeterde ze haar eigen record eerst naar 19,06 meter om er vervolgens nog 11 centimeter bij te doen.

De Amerikaanse Chase Ealey won met 19,98 meter. De Portugese Auriol Dongmo kwam tot 19,68. de Canadese Sarah Mitton noteerde 19,24. Dongmo (goud) en Ealey (zilver) waren bij de WK Indoor ook beter.

Schilder hoopt deze zomer te pieken op de WK in Eugene en de EK in München. Haar grote doel is over de 20 meter stoten. "Dan durf ik pas echt te zeggen dat ik wereldtop ben."

Schippers zoekt naar balans

Dafne Schippers zoekt nog naar de juiste balans op de sprint. De houdster van het Nederlands record liep bij haar eerste serieuze wedstrijd van het seizoen op de 100 meter naar de vijfde plaats. "Ik weet nog niet waar ik sta", zei Schippers, die in Hengelo een tijd van 11,40 liep.

Schippers vijfde op 100 meter bij FBK: 'Weet nog niet waar ik sta'

Schippers liep eind mei in Vught haar eerste race sinds haar mislukte Olympische Spelen in Tokio. Bij een kleine wedstrijd in Brabant won ze in 11,37 seconden. De 29-jarige atlete, die de laatste jaren met forse rugproblemen kampte, kwam bij de FBK Games niet aan die tijd. In het voorprogramma liep ze 11,46, later bij het hoofdprogramma was ze wel iets sneller.

De winst op de 100 meter was voor de Britse Daryll Neita in 11,19. N'Ketia Seedo werd zesde in 11,48, Marije van Hunenstijn achtste in 11,56. Jamile Samuel werd gediskwalificeerd wegens een valste start.

Nieuwe trainer

Schippers vertrok vorig jaar bij trainer Bart Bennema en ging in Haarlem bij Wigert Thunnissen aan de slag. De wereldkampioene op de 200 meter van 2015 hoopte bij Thunnissen het plezier en de snelheid terug te vinden.

ANP
Dafne Schippers in actie in Hengelo bij de FBK Games

"In de trainingen gaat het goed, maar in de wedstrijd moet alles nog samenvallen", zei ze na haar optreden in Hengelo, waar de omstandigheden (nat en koud) niet in het voordeel van de atleten waren. "Ik doe het stap voor stap en dan moet het een keer goedkomen", keek ze hoopvol vooruit.

Het is de vraag of Schippers erin slaagt de limiet voor de WK in Amerika (11,15) te lopen. "De WK halen wordt misschien lastig. Vroeger ging het bij mij alleen om winnen. Tegenwoordig zijn ook andere dingen belangrijk."

Rentree Visser

Nadine Visser maakte bij de Fanny Blankers-Koen Games haar rentree na een blessure en eindigde als zesde op de 100 meter horden. De winst ging naar Britany Anderson uit Jamaica in 12,51 seconden, wereldkampioene Nia Ali uit Amerika werd tweede in 12,69.

Hordenloopster Visser zesde bij FBK Games: 'Blij dat ik er weer sta'

Voor de 27-jarige Visser was het haar eerste wedstrijd van het seizoen. Ze liep eind februari bij de NK indoor een scheurtje op in haar hamstring en na een 'frustrerende' revalidatieperiode wilde ze ruim een week geleden haar rentree maken in Oordegem. Dat toernooi liet ze echter aan zich voorbij gaan, omdat haar hamstring 'nog net niet helemaal goed voelde'.

Visser liep in Hengelo de 100 meter horden in 12,95 seconden en was daar na afloop niet ontevreden over. "Natuurlijk had ik liever harder gelopen, maar ik ben gewoon heel blij dat ik er weer sta bij de FBK Games met thuispubliek."

Klaver houdt van regen

Lieke Klaver liep de 400 meter in Hengelo in de stromende regen. Dat deerde de 23-jarige atlete echter niet, integendeel. Klaver: "Ik hou echt van regen."

Klaver ging hard van start, maar zag in de slotmeters de Cubaanse Roxana Gómez voorbij snellen. "Ik baal dat ik niet gewonnen heb, regen is echt mijn weer", was de teleurgestelde reactie van Klaver op haar tweede plaats in een tijd van 51,34 seconden. Gómez won in 51,18. Eveline Saalberg werd vijfde in 51,80.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl