NOS NieuwsAangepast

Suriname vraagt Nederland om brede hulp na watersnood

De Surinaamse ambassadeur in Den Haag vraagt Nederland om hulp "op een breed terrein" vanwege de watersnood in zijn land. Het regent al maanden in Suriname, ook in maanden waarin normaal gesproken niet veel neerslag te verwachten is.

Ambassadeur Rajendre Khargi zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat Suriname op verschillende gebieden hulp nodig heeft: "tenten, mobiel sanitair, maar ook rubberboten". Ook steun vanuit de lucht is belangrijk, zegt de ambassadeur. "Om te kijken hoe de situatie is, maar ook om eventueel goederen te leveren."

In de getroffen gebieden is ook het onderwijs voor kinderen ontregeld, zegt Khargi. "Naar school gaan zit er niet in, dus we hebben ook materiaal nodig voor de kinderen zoals schoolboeken." En er is behoefte aan voedselpakketten. "Veel plekken waar mensen hun eigen voedsel verbouwen zijn ondergelopen."

Khargi zegt dat het niet bij noodhulp kan blijven. "De veranderingen in het klimaat drukken ons nu weer met de neus op de feiten. Het is daarom belangrijk dat we structureel gaan kijken hoe we dit kunnen oppakken."

Concrete toezeggingen voor hulp heeft Suriname nog niet gekregen, zegt de ambassadeur. "Het is pril allemaal, vanwege het brede pakket aan materialen en middelen wordt er binnen de Nederlandse overheid gekeken naar wat er mogelijk is."

Paramaribo is onder water gelopen, en het Johan Adolf Pengel Airport is een zwembad geworden

Presentator Ra Pengel van radiostation mArt in Amsterdam

Het radiostation mArt in Amsterdam besteedt ook veel aandacht aan de situatie in Suriname. "Paramaribo is onder water gelopen", zegt presentator Ra Pengel in het NOS Radio 1 Journaal. In zeven van de tien districten is er wateroverlast. "En het regent nog altijd hard door."

In de binnenlanden heeft de wateroverlast argwaan gewekt onder de lokale bevolking, zegt Pengel. "De bevolking zegt dat er kwade opzet in het spel is. Ze denken dat het gebied onder water is gezet vanwege de bodemrijkdommen. Om hen te doen verhuizen zodat men vrij spel kan hebben naar het oogsten van goud, hout en dergelijke."

Hulp van Venezuela

Volgens Pengel kan Nederland ook helpen met het afvoeren van het overtallige water. "Dus dat pompen die kant op worden gestuurd, en mensen die ze kunnen bedienen. Dat zou Nederland primair kunnen doen."

Brazilië, Venezuela en Japan zijn Suriname de afgelopen tijd al te hulp geschoten, onder meer door de inzet van helikopters en het leveren van voedselpakketten, tenten en andere hulpgoederen.

Gisteren kwamen vanuit Venezuela de eerste hulpgoederen aan in Suriname. Daarbij gaat het onder meer om voedselpakketten, motorfietsen, dekens en medicijnen, meldt de Surinaamse nieuwssite Waterkant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl