Kristian Blummenfelt op de triatlon in Tokio
NOS Sport

Blummenfelt breekt magische grens van zeven uur op Ironman in Duitsland

Kristian Blummenfelt, olympisch kampioen op de triatlon, heeft in een recordtijd van 6 uur, 44 minuten en 25 seconden een volledige Ironman-triatlon afgewerkt. Bij de vrouwen dook de Britse Katrina Matthews onder de acht uur.

Op een Ironman moeten deelnemers 3,8 kilometer zwemmen, 180 kilometer fietsen én nog eens een volledige marathon rennen (42,195 kilometer). Dat lukte de 28-jarige Blummenfelt allemaal onder die magische grens van zeven uur: hij zwom zijn afstand in 48 minuten en 21 seconden, fietste in 3 uur, 24 minuten en 22 seconden en rende in 2 uur, 30 minuten en 50 seconden de klassieke afstand.

Met een beetje hulp

In Duitsland werd een speciaal evenement opgericht, genaamd Sub7Sub8, waarbij er op het parcours de best mogelijke condities voor recordtijden werden gecreëerd. En zo geschiedde. De Noor kreeg steun van verschillende hazen en technische hulpmiddelen op en rond het autocircuit van Lausitzring.

De tijden worden echter niet als een officieel wereldrecord genoteerd, vergelijkbaar met Eliud Kipchoge die in het najaar van 2019 de magische grens van twee uur brak op de marathon.

Blummenfelt komt over de finish van de Ironman in minder dan 7 uur

In november zette Blummenfelt bij zijn debuut op de Ironman al een wereldrecord neer. In Mexico noteerde hij een tijd van 7 uur, 21 minuten en 12 seconden.

Dankbaar

Bij de vrouwen zorgde Matthews, in het dagelijks leven werkzaam in het Britse leger, voor een stunt. Zij dook als eerste vrouw onder de acht uur. De 31-jarige Matthews finishte in een tijd van 7 uur, 31 minuten en 54 seconden. Ze werd op de voet gevolgd door de Zwitserse Nicola Spirig (40) die nog geen tweeënhalve minuut later over de finish kwam.

"Ik voel zoveel verschillende emoties nu", reageerde Matthews na afloop. "Maar ik ben ontzettend dankbaar voor het hele team om mij heen. Eerlijk gezegd, van alle triatlons in de wereld, draait deze echt om het team."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl