Opnieuw drukte op Schiphol, 'maar het is behapbaar'
Het is ook vandaag behoorlijk druk op Schiphol, maar vooralsnog lijkt de drukte beheersbaar, meldt de luchthaven.
"De drukte van vandaag is vergelijkbaar met die van de afgelopen weekenden en de meivakantie", zegt een woordvoerder van Schiphol. "Het zal druk worden, met rijen, maar wel behapbaar." Volgens de woordvoerder zal dit beeld deze zomer blijven aanhouden.
Persbureau ANP meldt dat de drukte op Schiphol vandaag in golven gaat. Voor 6.00 uur was het "echt gekkenhuis", zegt een medewerker in vertrekhal 1. Tussen 8.00 en 9.00 uur werden de rijen korter. De medewerker zegt te verwachten dat het later wel weer drukker wordt.
De reizigers worden door Schipholmedewerkers begeleid en er zijn ook veel hekken en linten geplaatst, om alles in goede banen te leiden.
Afspraken met vakbonden
Het is sinds eind april heel druk op Schiphol. Op zaterdag 23 april, de eerste dag van de meivakantie, legde bagagepersoneel van KLM onverwacht het werk neer, wat leidde tot chaotische taferelen en een reeks geannuleerde vluchten. Ook de rest van de meivakantie stonden er lange rijen op de luchthaven, vanwege personeelstekorten en grote aantallen reizigers. Volgens Schiphol waren er minder passagiers voorspeld.
Inmiddels heeft de luchthaven met vakbonden FNV en CNV Vakmensen afspraken gemaakt over een extra beloning voor werknemers die in de zomer werken. Zij krijgen een toeslag van 5,25 euro bruto per uur.
De extra beloning loopt tot begin september. Daarna komt er voor een deel van de werknemers een toeslag van 1,40 euro per uur. Verder zijn er afspraken gemaakt over de roosters en werktijden en het vergoeden van woon-werkverkeer.
Schiphol-medewerkers reageerden voorzichtig enthousiast op de 'zomertoeslag':
KLM kondigde eerder aan dit pinksterweekend tot 50 vluchten per dag te schrappen. Passagiers die met annuleringen te maken krijgen worden omgeboekt naar andere vluchten. Daarnaast worden op meerdere andere vluchten stoelen vrijgemaakt, zodat passagiers die vanwege drukte hun vlucht missen op een later moment op de dag alsnog kunnen vertrekken.
Verder experimenteert de vliegmaatschappij met een "alternatief bagageproces", waarbij koffers later dan gebruikelijk aan boord worden gebracht. Daarmee moet worden voorkomen dat koffers van passagiers die uiteindelijk hun vlucht niet halen, later weer van boord gehaald moet worden.
Europa
De vliegmaatschappij besloot zaterdag amper passagiers vanaf Europese bestemmingen terug naar Schiphol te vliegen. Zeker 42 Cityhoppers, KLM-toestellen met maximaal 132 passagiers, keerden vanwege het besluit leeg terug. Twaalf vluchten, onder meer vanuit Ibiza, Athene, Parijs en Malaga, konden wel doorgaan met passagiers aan boord. Gisteren zei een woordvoerder te verwachten dat die maatregel niet opnieuw gebruikt hoefde te worden.
KLM streeft ernaar om alle elders in Europa gestrande reizigers vandaag weer op weg te helpen door een nieuwe vlucht voor ze te regelen. Maar of dat gaat lukken durft de luchtvaartmaatschappij nog niet te zeggen.