Minister Miller, Crowfoot en premier Trudeau ondertekenen het document
NOS Nieuws

Canada betaalt bijna 1 miljard euro schadevergoeding aan inheemse gemeenschap

De Canadese regering betaalt een schadevergoeding van 1,3 miljard Canadese dollar (omgerekend zo'n 960 miljoen euro) aan de Siksika, een inheemse gemeenschap in het land. De regering doet dat omdat het aan het begin van de twintigste eeuw grote stukken grond van de Siksika heeft onteigend. Het gaat om een van de grootste schadevergoedingen voor de onteigening van grondgebied in Canada ooit.

"We zijn hier om een fout recht te zetten", zei premier Trudeau bij de ondertekeningsceremonie. met het hoofd van de Siksika, Ouray Crowfoot.

Bij het ondertekenen zei Crowfoot dat hoewel de schadevergoeding het onrecht uit het verleden niet goedmaakt, deze wel een verschil kan maken in het leven van de leden van de Siksika-gemeenschap.

De regering verkocht in 1910 bijna de helft van het land van de gemeenschap, terwijl in een verdrag de grond aan de Siksika was toegekend. De grond werd verkocht aan mensen die zich in het gebied wilden vestigen. De zaak over de onteigening heeft decennia geduurd. De Siksika-gemeenschap bestaat uit zo'n 8000 leden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl