Duitsland verlaagt brandstofaccijns, 'tankrit' vaker de moeite
Duitsland verlaagt met ingang van vandaag de accijnzen op brandstof. De verlaging voor benzine is 30 cent per liter; die voor diesel 14 cent per liter. Ook de btw op brandstof wordt verlaagd. Door de accijnsverlagingen loopt het verschil in literprijs tussen Nederlandse en Duitse pompstations voor benzine op tot bijna 40 cent.
De accijnsverlagingen horen bij een groter pakket maatregelen waarmee burgers moeten worden ontlast voor de hoge energieprijzen. Zo krijgen burgers ook een eenmalige tegemoetkoming van 300 euro en zijn er compensatieregelingen voor onder anderen studenten en minima.
Pomphouders verwachten dat veel automobilisten gaan uitwijken naar Duitsland. Bewoners van de rode gebieden hebben nu meer voordeel:
Ook niet-autorijders kunnen in Duitsland rekenen op lagere reiskosten: vanaf vandaag geldt daar het '9-euro-ticket', een kaartje waarmee iedereen voor 9 euro per maand het meeste openbaar vervoer kan gebruiken. Alleen in snelle ICE- en intercitytreinen geldt het kaartje niet.
Nederlandse pomphouders
De Belangenvereniging Tankstations sprak eerder al zorgen uit over de grote prijsverschillen die nu ontstaan en de gevolgen voor Nederlandse pomphouders. "Feitelijk kan je niet concurreren met Duitsland op brandstofprijs", zei Tim Schoenmakers van de vereniging tegen de NOS. "De klant kijkt naar de prijs en gaat ergens anders heen."
Vannacht werden de brandstofprijzen in Duitsland verlaagd, maar het liep niet gelijk storm bij de pompstations. Vanmorgen is dat beeld veranderd: Nederlanders staan met velen in de rij om hun tank vol te gooien. Onder meer in de Duitse stad Gronau was het druk.