Een stoptrein bij een halte in Stuttgart
NOS Nieuws

Duitsland maakt openbaar vervoer in zomer bijna gratis

In Duitsland kunnen mensen deze zomer voor 9 euro per maand onbeperkt reizen met de meeste treinen en alle metro's, bussen en trams. De Bondsraad, vergelijkbaar met de Eerste Kamer, heeft ermee ingestemd en daarmee is de laatste horde voor het '9-euro-ticket' genomen. Het kaartje is geldig in juni, juli en augustus. Vanaf maandag kan iedereen het kopen, ook toeristen.

De introductie van het kaartje hoort bij een pakket maatregelen om Duitsers te compenseren voor de hoge brandstofprijzen. Door het ov vrijwel gratis te maken, kunnen mensen in veel gevallen de auto laten staan, is de gedachte. Ook mensen die al gebruikmaken van het ov profiteren ervan. Abonnementsprijzen worden in de zomer verlaagd tot 9 euro per maand, ongeacht hoe hoog ze nu zijn.

Geen ICE

Het 9-euro-ticket geldt in heel Duitsland en in alle vormen van het openbaar vervoer. Uitgezonderd zijn hogesnelheidstreinen (ICE's) en intercity's, zoals die van Amsterdam naar Berlijn. Voor snel vervoer over een grote afstand moeten reizigers dus nog steeds een regulier ticket kopen.

Minister Wissing van Verkeer noemde het 9-euro-ticket een enorme kans voor duurzame mobiliteit. Alleen al dat veel mensen nu over het openbaar vervoer praten is winst, zei hij.

Maar de maatregel kan niet overal op gejuich rekenen. Onder meer op het Waddeneiland Sylt, dat populair is bij Duitse toeristen en dat alleen per trein te bereiken is, houden ze hun hart vast. Voor een nog grotere aanloop dan normaal is het eiland niet klaar, zeggen de lokale autoriteiten.

Meer compensatie

De Duitse regering heeft meer maatregelen genomen om burgers te compenseren voor de hoge energieprijzen. Zo is de btw op brandstof tijdelijk verlaagd en krijgen alle werkenden een eenmalige energietoeslag van 300 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl