Nederlandse militairen onderweg naar Slowakije in april
NOS Nieuws

Nieuwe defensie-cao: lagere rangen gaan er flink op vooruit

In de nieuwe cao voor defensie-personeel gaan vooral de lagere rangen er flink op vooruit. De hoop is dat defensie, dat kampt met een personeelstekort, hiermee een aantrekkelijkere werkgever wordt.

Het ministerie van Defensie en de vakbonden hebben afgesproken dat de salarissen voor alle defensiemedewerkers met 8,5 procent omhoog gaan over de periode 2021-2023. Ook krijgt iedereen een eenmalige uitkering van 1750 euro.

Verder gaat het zogenoemde loongebouw (de indeling van de schalen) op de schop en gaan bepaalde toelages omhoog. Het huidige loongebouw is meer dan honderd jaar oud. Volgens het ministerie van Defensie leidt het er alles bij elkaar toe dat medewerkers in de lagere rangen en schalen er tot meer dan 20 procent op vooruit kunnen gaan.

Duizenden vacatures

De afgelopen jaren is het besef gegroeid bij Defensie dat lagere rangen te weinig verdienen ten opzichte van werknemers die vergelijkbaar werk doen in de 'burgermaatschappij'. Defensie, een van de grootste werkgevers van Nederland, kampt met duizenden vacatures.

Staatssecretaris van Defensie Van der Maat is blij met het resultaat en hoopt dat het wervend werkt. "We zetten hiermee een stevige stap voorwaarts, voor de huidige en toekomstige medewerkers."

De vakbonden zijn ook positief, maar die moeten het akkoord nog wel voorleggen aan hun leden. Als die ook instemmen wordt het akkoord begin juli definitief.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl