Nederlandse Patriot-luchtverdedigingssystemen onderweg naar Slowakije vorige maand
NOS Nieuws

Extra miljarden defensie naar vuurkracht en ondersteuning

Het geld dat dit kabinet extra uittrekt voor het leger gaat naar uitbreiding van de vuurkracht en het herstellen van ondersteunende eenheden. Bronnen bevestigen berichtgeving van De Telegraaf daarover.

Defensie krijgt er jaarlijks 5 miljard euro bij, werd eerder deze maand besloten. Ongeveer de helft gaat volgens de krant naar zogenoemde kruisvluchtwapens, extra F-35-jachtvliegtuigen (ook bekend als JSF), uitbreiding van de Patriot-luchtverdediging en een nieuw raketsysteem waarmee landdoelen kunnen worden bestookt.

Reapers en straaljagers

Volgens bronnen gaat het om zes extra F-35's, boven op de 46 die al waren besteld door Nederland. Ook zouden er vier extra Reaper-drones worden gekocht, een verdubbeling van het huidige aantal.

Of de onbemande toestellen ook worden bewapend, is nog niet duidelijk. De Tweede Kamer sprak onlangs wel de wens uit om de MQ-9 Reaper-drones uit te rusten met wapens.

Nieuwe cao

De andere 2,5 miljard gaat naar ondersteunende eenheden zoals de logistiek en geneeskundige troepen. Deze onderdelen van de krijgsmacht moeten na jaren van bezuinigingen weer sterk genoeg worden om meerdere missies en oefeningen tegelijk mogelijk te maken.

Woensdag presenteert minister Ollongren de Defensienota waarin de plannen staan uitgewerkt. Los daarvan wordt morgen de nieuwe defensie-cao gepresenteerd. Vooral de lagere rangen gaan er daarin fors op vooruit. De hoop is dat defensie, dat kampt met een personeelstekort, een aantrekkelijkere werkgever wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl