In de straten van Shanghai worden barrières weggehaald die voor de lockdown waren aangebracht
NOS NieuwsAangepast

Inwoners Shanghai weer naar werk, winkels heropenen

In Shanghai kunnen inwoners van 'laag-risicogebieden' op sommige plaatsen in de stad weer naar hun werk en naar de winkel. Ook komt het trein- en vliegverkeer weer op gang, meldt plaatsvervangend burgemeester Zong Ming van de stad.

Afgelopen week gingen in de grootste stad van China al enkele versoepelingen in na een coronalockdown van twee maanden. Inwoners mochten naar buiten, maar alleen met speciale passen en voor beperkte tijd. De verdere versoepelingen gaan officieel morgen in, maar overal worden barrières in de stad al opgeruimd.

Deze man kreeg voor het eerst in drie maanden alvast een knipbeurt:

Opluchting in Shanghai: meeste lockdownregels na twee maanden opgeheven

Gisteren werd duidelijk dat de meeste bewoners in de stad weer vrij kunnen bewegen buitenshuis. Nu is bekendgemaakt dat ook winkelcentra en winkels weer open mogen in de laag-risicogebieden. Een deel van de stad blijft nog op slot.

Nog wel maatregelen

Ook in die laag-risicogebieden gelden nog restricties. Mensen moeten er nog mondkapjes dragen, blijven testen en bijeenkomsten worden ontmoedigd. In openbare ruimtes geldt nog een maximale capaciteit van 75 procent. Ook moet bij binnenkomst een negatieve PCR-test worden getoond die maximaal 72 uur oud is.

Shanghai zat sinds 1 april in een strenge lockdown om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De meeste van de 25 miljoen inwoners mochten niet naar buiten, ook niet om boodschappen te doen. Er was veel kritiek op het beleid, onder andere omdat er niet genoeg toegang was tot vers eten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl