ME op het veld van ADO Den Haag na afloop van de promotiewedstrijd tegen Excelsior
NOS Nieuws

Wat te doen tegen veldbestormingen? 'Kroeg waar gevochten wordt gaat ook dicht'

Publiek dat het veld van voetbalstadions bestormt, ook wel de pitch invasion genoemd, lijkt ook in Nederland een groter probleem te worden. Stadionverboden en boetes zijn effectief, maar clubs moeten ook gestraft worden als het stelselmatig fout blijft gaan, zeggen experts.

Soms gaat het om een enkeling, zoals supporters die om een selfie vragen met Memphis Depay. Maar er is soms ook sprake van grof geweld, zoals bij ADO Den Haag gisteren. Tot tweemaal toe gingen hooligans het veld op, en werd vuurwerk richting de bezoekende supporters geslingerd. De ME moest worden ingezet om de fans van het veld te halen.

ADO noemt de rellen in en om het stadion vandaag "te gênant voor woorden". "Het Cars Jeans Stadion moet een open en toegankelijke plek zijn voor iedereen, waar elke bezoeker zich veilig moet voelen", zegt de club in een verklaring. "We willen niet op de maatregelen vooruitlopen, maar langdurige stadionverboden zullen deel uitmaken van de maatregelen."

ADO-supporter Leo kijkt vol afschuw naar de beelden van de rellen:

'Kroeg waar gevochten wordt gaat ook dicht'

De KNVB zegt in een reactie dat de onafhankelijke aanklager een vooronderzoek start om een volledig beeld te krijgen van wat er voor, tijdens en na de wedstrijd is gebeurd en of ADO Den Haag iets te verwijten valt. De voetbalbond zegt dat er contact is met ADO over het opsporen en straffen van de daders.

Gedeisd houden

Voor het betreden van het veld kan een landelijk stadionverbod van 60 maanden worden opgelegd en een geldboete van 450 euro. "Dit loopt snel verder op als een veldbetreder zich ook nog schuldig heeft gemaakt aan vernielingen, openlijke geweldpleging en het in gevaar brengen van anderen", aldus de KNVB.

Maar werken stadionverboden wel afschrikwekkend genoeg? Een woordvoerder van het Auditteam Voetbal en Veiligheid, dat adviseert over de aanpak van geweld bij voetbal in Nederland, vindt van wel. "De pakkans van mensen die het veld op lopen is best hoog. We zien of horen ook niet dat stadionverboden, als ze eenmaal zijn opgelegd, massaal genegeerd worden."

Volgens de woordvoerder zal de enkeling met zo'n verbod die tóch het stadion in gaat, zich gedeisd houden om meer straffen te ontlopen. "En de clubs weten wie een stadionverbod heeft, dus je loopt een groot risico om betrapt te worden."

We hebben de mond vol van strafpunten voor clubs als ze de financiën niet op orde hebben. Dat zou ook moeten gelden als het schort aan de veiligheid.

Burgemeester Paul Depla van Breda

Een draconische maatregel als het terugplaatsen van hekken langs het veld, lijkt vooralsnog geen optie. "Hekken komen de beleving niet ten goede. Je moet toch een beetje normaal naar een wedstrijd kunnen. We merken niet dat er op dit moment om een terugkeer van de hekken wordt gevraagd", zegt de woordvoerder van het Auditteam.

Ook Ben Veenbrink, stadionkenner en projectleider van de renovatie van het ingestorte AZ-dak, verwacht ook niet snel een terugkeer van hekken. "Hier verlies je de 'goede' supporters. Het is juist zaak dat de slechte worden uitgesloten."

Burgemeester Paul Depla van Breda zegt dat clubs harder gestraft moeten worden als hun supporters zich misdragen. "We hebben de mond vol van strafpunten voor clubs als ze de financiën niet op orde hebben. Dat zou ook moeten gelden als het schort aan de veiligheid."

'Aanzien voetbal in het geding'

Er moet ook naar vergunningen worden gekeken, zegt Depla, die ook woordvoerder is van de burgemeesters in een adviesgroep van de KNVB over openbare orde en veiligheid. "Als er in een bepaalde kroeg stelselmatig gevochten wordt, dan gaat die kroeg ook dicht. Dat is sneu voor die man die gewoon rustig aan de bar zijn biertje drinkt, maar een groepsgerichte aanpak werkt wel."

Volgens Depla zouden dergelijke maatregelen al volgend seizoen moeten worden doorgevoerd. "Het aanzien van het voetbal is in het geding. Steeds meer mensen zullen zeggen dat het belachelijk is dat een groot deel van de politiecapaciteit wordt ingezet voor voetbalwedstrijden. Clubs en burgemeesters moeten zich ook af gaan vragen: wat sta je toe in je eigen stadion?"

Anders haakt de normale supporter af, zegt Depla. "Supporters zullen bij het zien van die beelden van gisteren zich wel drie keer bedenken voor ze hun kinderen mee naar het stadion nemen. De echte supporter is de verliezer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl