Ziekenhuisbedden Frankrijk blijven leeg door personeelstekort
Frankrijk kampt met een immens tekort aan zorgpersoneel. In Parijs sluit deze week een heel ziekenhuis z'n deuren omdat er onvoldoende personeel is.
"We stevenen af op de moeilijkste zomer die we ooit gekend hebben in Frankrijk", zei voorzitter Frédéric Valletoux van de ziekenhuisfederatie FHF. "Driekwart van de ziekenhuizen verzorgt nu minder patiënten dan ze normaal doen."
Ook zo'n 120 van de ruim 600 eerstehulpposten in Frankrijk werken met minder capaciteit dan normaal, of bereiden zich daarop voor, blijkt uit cijfers van de branche. "Dit is nog nooit vertoond, dit gaat tot doden leiden", aldus voorzitter Patrick Pelloux van de federatie van spoedeisendehulpartsen.
De problemen worden mede veroorzaakt door een structureel tekort aan zorgpersoneel. De laatste twee jaar zijn bovendien door corona veel medewerkers in de zorg gestopt met hun werk. Het ministerie van Volksgezondheid deed eind vorig jaar een peiling en zag dat in een maand het totaal aantal verpleegkundigen met 784 afnam, vooral omdat mensen ontslag namen.
Bovendien is er bezorgdheid over de zomer. Het zorgpersoneel dat nog wel werkt, gaat dan deels met vakantie. Dan zou goede zorg niet meer gegarandeerd kunnen worden.
Kritische grens
In Parijs wordt de pijn nu al gevoeld. Geriatrisch ziekenhuis La Collégiale sloot daar vorig jaar een afdeling met veertien bedden. Drie maanden geleden verdwenen nog eens veertig bedden. En vanaf vandaag worden de patiënten geëvacueerd die op de laatste tachtig bedden liggen, daarna gaat het ziekenhuis dicht. "En niemand weet of en wanneer de deuren weer open gaan", zei een vakbondswoordvoerder.
"We hebben al maanden te maken met grote personeelstekorten. We hebben twee keer zo veel verplegers nodig als er nu zijn", liet de ziekenhuisleiding weten. "Tegen de zomer zouden we echt onze kritische grens bereiken."
De problemen spelen ook buiten Parijs. Het Academisch Medisch Centrum in Bordeaux laat 's avonds en 's nachts nog maar beperkt mensen toe op de spoedeisende hulp. "De helft van onze bedden blijft noodgedwongen ongebruikt omdat er geen personeel is", aldus afdelingshoofd Philippe Revel.
In Senlis in Noord-Frankrijk werd afgelopen weekend gedemonstreerd door lokale politici en bewoners omdat de eerstehulppost daar al sinds december helemaal dicht is.
In het academisch ziekenhuis van Orléans is wekenlang actiegevoerd en gedemonstreerd door verplegers en artsen. In Marseille wordt nu met personeel geschoven tussen afdelingen om straks problemen te voorkomen. In Colombes en Bondy, allebei vlak bij Parijs, is wekenlang actie gevoerd door medewerkers vanwege de onderbezetting.
"In elk ziekenhuis staan door personeelstekort bedden leeg. Soms 10 procent, soms meer dan 20 procent", aldus de Parijse ziekenhuisfederatie AP-HP.
Drie maanden huur betalen
In de Bourgogne proberen ze dat op een innovatieve manier aan te pakken. Het ziekenhuis van Nevers belooft nieuw personeel een salaris dat 30 procent hoger ligt dan het landelijk gemiddelde. Bovendien betaalt het ziekenhuis drie maanden de huur van de nieuwe medewerkers die zich er vestigen.
De nieuwe regering, die deze maand aantrad, zegt de problemen in de zorg prioriteit te willen geven. "Ik ga de komende twee weken overleg voeren met de zorgsector. We hebben al 19 miljard euro uitgetrokken voor hogere salarissen, maar er moet meer gebeuren", zei minister van Volksgezondheid Brigitte Bourguignon. Zij wil voor de zomer de eerste maatregelen nemen.